20 april

Internationale Dag van de Chinese Taal

20 april - 65 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Internationale Dag van de Chinese Taal

Categorie:
08-chat Talen

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Chinees is niet alleen de moedertaal van bijna een miljard mensen, het tekenschrift gaat duizenden jaren terug en omvat een cultuur van onschatbare waarde. De Dag van de Chinese Taal vindt jaarlijks plaats op 20 april en is bedoeld om de culturele diversiteit van China te vieren.

De datum van 20 april is niet toevallig gekozen. In China wordt dan Guyu gevierd, de zesde periode in de Chinese zonnekalender waarop het graanseizoen begint. Rond die datum wordt ook de legendarische Chinese historicus Cangjie geëerd. Hij was een oude wijsgeer die 5000 jaar geleden de Chinese keizer bijstond. Hij staat bekend als de bedenker van het Chinese tekenschrift.

De Dag van de Chinese Taal wordt sinds 2010 gevierd, en wordt sinds 2011 gehouden op 20 april.

De Dag is in het leven geroepen door de Verenigde Naties, omdat het Chinees een van de zes officiële talen van de wereldorganisatie is. De VN hebben ook voor al die andere talen een eigen Dag opgericht. Dat zijn naast de Dag van de Chinese Taal ook de:

Meer informatie over deze Dag is te vinden op de website van de VN, maar u kunt ook terecht op Wikipedia.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Chinese Taal!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Gebarentaal
23 september
Volgens de Wereldbond voor Doven zijn er zo'n 72 miljoen doven op deze aardbol. Nog een feitje: er bestaan meer dan 300 gebarentalen. Dat maakt onderling communiceren helemaal lastig, maar gelukkig is er ook een internationale versie die doven gebruiken als ze bijvoorbeeld op reis zijn.

Internationale Dag van de Engelse Taal
23 april
Engels is een wereldtaal van de moderne tijd, wat in veel landen is het praktisch de tweede taal en zijn inwoners het onderhand net zo machtig als hun moedertaal De Dag bestaat al sinds 2010 en is opgericht om culturele diversiteit en meerdere talen spreken te promoten.

Internationale Dag van de Moedertaal
21 februari
De Internationale Dag van de Moedertaal heeft een beetje een tegengestelde gedachte: al draait de Dag specifiek om moedertalen, het is juist de linguale diversiteit die er wereldwijd heerst die gepromoot wordt tijdens deze Dag, die door UNESCO in het leven is geroepen.

Deze site gebruikt Cookies.