23 september

Internationale Dag van de Gebarentaal

23 september - 21 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 13 mei 10:03


Categorie:
08-chat Talen

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Volgens de "Wereldbond voor Doven" zijn er zo'n 72 miljoen doven op deze aardbol. Nog een feitje: er bestaan meer dan 300 gebarentalen. Maar er is ook een internationale versie, die mensen gebruiken als ze bijvoorbeeld op reis zijn. Voor hen die nog hulp kunnen gebruiken voor het leren van gebarentalen, maar ook voor de instandhouding ervan heeft de UN een Dag voor ze uitgeroepen.

Op 23 september wordt even stilgestaan hoe belangrijk deze taal is voor doven, maar wordt ook geprobeerd mensen die niet-doof zijn bewust te maken van hoe moeilijk het is als wel-dove. De Dag bestaat pas sinds 2018 en is dus vrij nieuw. Hier is alles te lezen.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Gebarentaal!
Verwante Dagen

Dag van de Nederlandse Spraakkunst
20 december
Nederlands is, om het op zijn markruttes te zeggen, een ontzettend gave taal. Duivels moeilijk te leren, met ingewikkelde constructies en iets met een kofschip, en uiteindelijk spreken maar een kleine 25 miljoen mensen wereldwijd het, maar toch!

Internationale Dag van de Engelse Taal
23 april
Op de verjaardag van Shakespeare, 23 april vindt de Dag van de Engelse Taal plaats. Engels is met Frans één van de twee talen die de Verenigde Naties gebruikt ter communicatie.

Europese Dag van de Talen
26 september
Door heel Europa heen worden mensen opgeleid om meerdere talen te spreken, op elke leeftijd, binnen en buiten het schoolgebied. De Europese Unie promoot het leren van meerdere talen en taaldiversiteit voor algeheel begrip voor andere culturen.

Deze site gebruikt Cookies.