21 februari

Internationale Dag van de Moedertaal

21 februari - 215 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 februari 13:06

Internationale Dag van de Moedertaal

Categorie:
08-chat Talen

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

De Internationale Dag van de Moedertaal heeft een beetje een tegengestelde gedachte: al draait de Dag specifiek om moedertalen, het is juist de linguale diversiteit die er wereldwijd heerst die gepromoot wordt tijdens deze Dag, die door UNESCO in het leven is geroepen. Ook staat men stil bij het belang van multilinguale educatie. De Dag is in 2000 opgericht en wordt sindsdien op 21 februari gevierd.

Symboliek
Waarom op die datum? Omdat op die datum in 1952 twee studenten uit Bangladesh doodgeschoten tijdens een betoging om het Bangla, hun moedertaal, officieel erkend te krijgen. De datum is symbolisch aangenomen als Internationale Dag van de Moedertaal, die in het jaar 2000 door de Verenigde Naties tijdens een conventie is aangenomen. Sindsdien wordt de Dag jaarlijks gevierd onder de vlag van UNESCO.

Op op Wikipedia is uiteraard meer te vinden, evenals deze deze VN-website.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Moedertaal!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Engelse Taal
23 april
Engels is een wereldtaal van de moderne tijd, wat in veel landen is het praktisch de tweede taal en zijn inwoners het onderhand net zo machtig als hun moedertaal De Dag bestaat al sinds 2010 en is opgericht om culturele diversiteit en meerdere talen spreken te promoten.

Internationale Dag van de Franse Taal
9 november
Le 14 novembre, nous célébrons la Journée langue française. Rappelez-vous que ce ne sont pas les mêmes que la Journée internationale de la Francophonie, qui aura lieu dans 20 Mars.

Internationale Dag van de Spaanse Taal
23 april
Spaans is een van de belangrijkste en meestgesproken talen ter wereld. Meer dan een half miljard aardbewoners hebben het Spaans als hun moedertaal, en tientallen miljoenen anderen kunnen als tweede taal vragen donda la biblioteca est.

Deze site gebruikt Cookies.