In Nederland heeft iedereen het recht om naar school te gaan, en maar goed ook. Maar daar staat echter ook een plicht tegenover om tot je 16e je educatie te volgen. Op de Dag van de Leerplicht staan leerlingen, ouders en leerkrachten stil bij de leerplicht, die in 1900 voor het eerst is aangenomen, en kijken we naar hoe het ons algemene opleidingsniveau tot één van de beste van de wereld heeft gemaakt.
Een leuk weetje over deze Dag is hoe die eigenlijk in het leven is geroepen. In 1900 werd de wet op de leerplicht aangenomen met 49 tegen 50, omdat Francis David Schimmelpenninck (een fel tegenstander van de wet) op weg naar de stemming van zijn paard viel. Hij miste daarom de stemming. En daarom moeten wij allemaal naar school.
Informatie over de Dag zelf, maar ook over de geschiedenis van de leerplicht is er www.dagvandeleerplicht.nl.
Op 17 november 1939 bestormden de Nazi's de Universiteit van Praag, en vermoordden daar 9 studenten en professoren. Dat was de aanleiding voor national verzet onder studenten tegen de opressie door de Nazi's, en aanleiding voor de International Students' Council in 1941 om 17 november uit te roepen tot Internationale Dag van de Student.
De Dag van de Leid(st)er is in 2002 opgericht door de Landelijke Wervingscampagne voor de Kinderopvang - destijds heette het de Dag van de Leid(st)er en Gastouder.
Je zou het na 2+-coronajaren misschien niet zo snel denken, maar logisch nadenken is een van de meest fundamentele dingen die we als mensheid kunnen doen.
21 maart
21 mrt
Eerdere edities: In 2021: 17 maart In 2020: 21 maart In 2019: 21 maart