Op 17 november 1939 bestormden de Nazi's de Universiteit van Praag, en vermoordden daar 9 studenten en professoren. Dat was de aanleiding voor national verzet onder studenten tegen de opressie door de Nazi's, en aanleiding voor de International Students' Council in 1941 om 17 november uit te roepen tot Internationale Dag van de Student.
Tegenwoordig wordt de Dag aangegrepen door studenten wereldwijd om te strijden voor goede scholing voor iedereen en het belang van jarenlang steun trekken van de staat door vage opleidingen als bijvoorbeeld "econometrie" of te volgen.
De Dag van de Leid(st)er is in 2002 opgericht door de Landelijke Wervingscampagne voor de Kinderopvang - destijds heette het de Dag van de Leid(st)er en Gastouder.
Op 8 september ieder jaar worden we door de Verenigde Naties (door UNESCO, om precies te zijn) herinnerd aan hoe het nu eigenlijk staat met de alfabetiseringscijfers van het afgelopen jaar.
In België wordt op de laatste werkdag van januari de Dag van de Schooldirecteur gevierd. Dat gebeurt voornamelijk op scholen zelf, waar niet (in tegenstelling tot op de Dag van de Leraar) de docent centraal staat, maar de opperbaas van een basis- of middelbare school.