In december 2015 heeft de Algemene Raad van de Verenigde Naties 5 november uitgeroepen tot World Tsunami Awareness Day. Initiatiefnemer hiervoor was Japan, het land dat al veelvuldig met dit natuurfenomeen te maken heeft gehad.
Tsunami's zijn erg zeldzaam, maar áls ze voorkomen is de stront meteen goed aan de knikker. In de afgelopen 100 jaar vonden er 58 tsunami's plaats geweest, maar zijn er 260.000 mensen door overleden. Tsunami's zijn daarmee de dodelijkste (natuur)rampen die we kennen. En dan te bedenken dat in 2030 meer dan 50% van de wereldbevolking dicht bij de kust woont... Investeren in goede infrastructuur, goede waarschuwingssystemen en natuurlijk bewustwording is hiervoor nodig en hebben de hoogste prioriteit. Dat is precies het doel van deze Dag.
Wereld Oceanendag is in 2009 door de Verenigde Naties opgericht om "het belang van oceanen voor de gemeenschap te vieren". Sinds 71% van onze aardkloot vergeven is van oceanen, is het een mooi initiatief om eens te bedenken wat oceanen precies toevoegen aan onze aarde.
Een hele mond vol, deze typische VN-Dag. Op 5 november 2001 hebben de Verenigde Naties 6 november jaarlijks uitgeroepen tot deze Dag, waarop maatregelen moeten worden genomen om te zorgen dat het milieu en de natuur zoveel mogelijk gespaard blijven tijdens oorlogen en gewapende conflicten.
Bamboe associëren wij vooral met China en panda's. Grotendeels correct, al is dat natuurlijk niet het enige waar dit rap groeiende onkruid woekert. In de Zuid-Aziatische cultuur speelt bamboe in het algemeen een grote rol.