1 maart

Internationale Dag van het Zeegras

1 maart - 82 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Internationale Dag van het Zeegras

Categorie:
52-pine-tree Natuur

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

U staat er waarschijnlijk niet vaak bij stil omdat u het nooit ziet, maar zeegras is ontzettend belangrijk. Ja, we bedoelen gras dat groeit op de zeebodem. Dat is essentieel voor veel maritieme ecosystemen, en dus goed voor de vispopulatie en de kwaliteit van ons zeewater. Dat vertaalt zich weer naar een beter klimaat in het algemeen, dus een Dag van het Zeegras, ieder jaar op 1 maart, is geen overbodige luxe.

De Internationale Dag van het Zeegras is officieel opgericht door de Verenigde Naties, maar inmiddels zijn er tientallen organisaties die iets mee zeebescherming doen die de Dag vieren. Op deze Dag staan deze instanties stil bij het belang van zeegras, dus verwacht voorlichtingscampagnes in musea en dierentuinen of aquaria, en nieuws over de status van zeegras (spoiler alert: net als met de meeste natuur gaat het ook hier niet goed mee).

Belangrijker is dat er deze Dag door deze instanties wordt nagedacht over hoe zij zeegras het beste kunnen beschermen. Er worden plannen opgesteld en kennis uitgedeeld, grotendeels achter de schermen maar daarom niet minder belangrijk. U kunt zelf meedoen door u eens in te lezen in wat zeegras eigenlijk is en doet. En natuurlijk even een dagje geen vis eten.

Informatie is onder andere te vinden op seagrassonline. Meer algemene informatie kunt u vinden bij Project Seagrass en natuurlijk is er ook Wikipedia.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van het Zeegras!
Verwante Dagen

Wereld Tsunamidag
5 november
In december 2015 heeft de Algemene Raad van de Verenigde Naties 5 november uitgeroepen tot World Tsunami Awareness Day. Initiatiefnemer hiervoor was Japan, het land dat al veelvuldig met dit natuurfenomeen te maken heeft gehad.

Nationale Tulpendag
20 januari
De tulp is 's-Nederlands belangrijkste exportproduct. Onze VOC-mentaliteit is erop gebouwd, we verdienen er bakken met geld aan, en jaarlijks komen honderdduizenden buitenlanders naar de Keukenhof om de bloem te aanschouwen.

Internationale Dag voor de Rivier (en Tegen Dammen)
14 maart
De officiele gehele naam betreft de Internationale Dag voor de Rivieren en tegen Dammen. Dat zegt eigenlijk al heel veel over deze Dag. Elk jaar op 14 maart is het de Dag om te demonstreren tegen dammen.

Deze site gebruikt Cookies.