Malaria is een tropische infectieziekte die wordt overgebracht door muggen. Per jaar worden zo'n 300 tot 500 miljoen mensen ziek door de infectie, en sterven er zo'n 1 tot 3 miljoen mensen aan, grotendeels jonge kinderen. 90% van de gevallen komen voor in Afrika, ten zuiden van de Sahara, maar ook in andere tropische gebieden als India en Zuidoost-Azië en Brazilië.
Er is tot op heden geen vaccin voor malaria beschikbaar. Wel zijn er pillen, maar deze zijn (te) duur en hebben vaak heftige bijwerkingen. Wel werken wetenschappers wereldwijd aan een goed medicijn tegen de ziekte, en op Wereld Malariadag besteden we aandacht aan deze wetenschappers, en aan de mensen die zich inzetten om malariapatiënten te helpen. Ook proberen gezondheidsinstanties wereldwijd meer geld beschikbaar te krijgen voor malariabestrijding.
Weinig dingen kunnen zo pijnlijk zijn als een snoeiharde hoofdpijn, en sommige van die hoofdpijnen zijn niet zomaar met een paracetamolletje op te lossen.
Een aantal internationale organisaties, waaronder Nederland MD (Nederland) en VSN hebben 15 september uitgeroepen tot Wereld Myotonische Distrofiedag, afgekort Wereld MD-Dag.
De ziekte van Duchenne is een aangeboren, erfelijke spierziekte. De ziekte komt voornamelijk voor bij jongens, en ondanks de zeldzaamheid zijn er wereldwijd nog steeds miljoenen kinderen die eraan lijden.