De ziekte van Duchenne is een aangeboren, erfelijke spierziekte. De ziekte komt voornamelijk voor bij jongens, en ondanks de zeldzaamheid zijn er wereldwijd nog steeds miljoenen kinderen die eraan lijden. 7 september is ieder jaar de Dag van de Ziekte van Duchenne, of Wereld Duchennedag, om aandacht voor de slachtoffers van de ziekte te vragen.
Tijdens de Dag wordt er onder andere geld ingezameld voor de ziekte, door het oplaten van 'digitale ballonnen'. Donateurs kunnen dan geld geven voor zo'n ballon met een wens erop. Het geld gaat onder andere naar het opzetten van een digitaal platform waar mensen meer kunnen leren over de ziekte.
Een delier (of 'delirium') is een verwardheid die plotseling of na een lange opbouw kan ontstaan. Een delierpatiënt heeft vaak zelf niet in de gaten dat hij verward is, en dat kan voor behandelaars of mensen in de omgeving moeilijk werken.
Een migraine gun je niemand. De hoofdpijn die je tijdens zo'n aanval voelt kan je helemaal lam leggen, uitschakelen, zorgen dat je niets meer kunt doen of zeggen.
Ieder jaar vindt op $datum Wereld Sjögrendag plaats. Daarop staat de ietwat obscure maar zeker niet zo zeldzame ziekte van Sjögren centraal. Dat is een chronische autoimmuunziekte waarbij de witte bloedcellen de vochtopwekkende klieren aanvallen.