21 maart

Internationale Dag van de Clusterhoofdpijn

21 maart - 187 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 10 november 21:41

Internationale Dag van de Clusterhoofdpijn

Categorie:
79-medical-bag Gezondheid

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Weinig dingen kunnen zo pijnlijk zijn als een snoeiharde hoofdpijn, en sommige van die hoofdpijnen zijn niet zomaar met een paracetamolletje op te lossen. Clusterhoofdpijn komt (gelukkig) maar bij weinig mensen voor, maar wie er last van heeft voelt het dan ook goed. Het is een stekende vorm van hoofdpijn die rond de ogen plaatsvindt en wel 3 lange, lange uren kan duren. Op 21 maart staan we stil bij de aandoening.

21 maart is ieder jaar de Internationale Dag van de Clusterhoofdpijn. De Dag is uitgeroepen door de International Headache Society, die opkomt voor onderzoek en genezing van alle vormen van hoofdpijn.

Volgens de organisatoren komt clusterhoofdpijn (of CH) bij zo'n 0,12% van de wereldbevolking voor. Daarmee is het een veel minder voorkomende vorm van hoofdpijn dan migraine. Dat maakt ook dat het moeilijk is goede zorg te vinden, omdat veel dokters het niet direct herkennen. Het doel van de Dag is aandacht vragen voor de aandoening en specifiek de symptomen, en om meer onderzoek te doen naar het fenomeen zodat het beter begrepen kan worden.

De organisatie zegt dat 21 maart, de eerste dag van de lente, het perfecte moment is om de Dag te vieren. De datum vertegenwoordigt namelijk de ritmische frequentie van de ziekte. Veel patiënten krijgen daar namelijk rond de seizoenswisselingen alst van.

Alle informatie over de Dag en over clusterhoofdpijn in het algemeen is te vinden op de website van de International Headache Society.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Clusterhoofdpijn!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Vrouwelijke Hygiëne
28 mei
Er heerst nog steeds een groot taboe op menstruatie. Zeker in wat minder progressieve landen is de lichaamsfunctie iets waar vrouwen niet over (mogen) praten, en dat leidt tot een significant slechtere gezondheid.

Wereld Poliodag
24 oktober
Als u dacht dat polio de wereld inmiddels wel uit zou zijn, dan komt u van een koude kermis thuis. Het virus slaat weliswaar een stuk minder toe dan vroeger, maar nog steeds zijn er genoeg patiënten die moeilijk kunnen lopen door de ziekte.

Wereld Cerebral Palsydag
6 oktober
Ieder jaar wordt een dag gewijd aan CP, Cerebral Palsy. CP is een hersenverlammingsziekte, en je hersenen, die wil je niet verlamd hebben. Wereldwijd hebben meer dan 17 miljoen deze ziekte, die ongeneeslijk is en veel problemen kan veroorzaken met anders heel normale dingen als lopen of dingen oppakken.

Deze site gebruikt Cookies.