21 maart

Internationale Dag van de Clusterhoofdpijn

21 maart - over 26 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Internationale Dag van de Clusterhoofdpijn

Categorie:
79-medical-bag Gezondheid

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Weinig dingen kunnen zo pijnlijk zijn als een snoeiharde hoofdpijn, en sommige van die hoofdpijnen zijn niet zomaar met een paracetamolletje op te lossen. Clusterhoofdpijn komt (gelukkig) maar bij weinig mensen voor, maar wie er last van heeft voelt het dan ook goed. Het is een stekende vorm van hoofdpijn die rond de ogen plaatsvindt en wel 3 lange, lange uren kan duren. Op 21 maart staan we stil bij de aandoening.

21 maart is ieder jaar de Internationale Dag van de Clusterhoofdpijn. De Dag is uitgeroepen door de International Headache Society, die opkomt voor onderzoek en genezing van alle vormen van hoofdpijn.

Volgens de organisatoren komt clusterhoofdpijn (of CH) bij zo'n 0,12% van de wereldbevolking voor. Daarmee is het een veel minder voorkomende vorm van hoofdpijn dan migraine. Dat maakt ook dat het moeilijk is goede zorg te vinden, omdat veel dokters het niet direct herkennen. Het doel van de Dag is aandacht vragen voor de aandoening en specifiek de symptomen, en om meer onderzoek te doen naar het fenomeen zodat het beter begrepen kan worden.

De organisatie zegt dat 21 maart, de eerste dag van de lente, het perfecte moment is om de Dag te vieren. De datum vertegenwoordigt namelijk de ritmische frequentie van de ziekte. Veel patiënten krijgen daar namelijk rond de seizoenswisselingen alst van.

Alle informatie over de Dag en over clusterhoofdpijn in het algemeen is te vinden op de website van de International Headache Society.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Clusterhoofdpijn!
Verwante Dagen

Wereld Delierdag
13 maart
Een delier (of 'delirium') is een verwardheid die plotseling of na een lange opbouw kan ontstaan. Een delierpatiënt heeft vaak zelf niet in de gaten dat hij verward is, en dat kan voor behandelaars of mensen in de omgeving moeilijk werken.

Wereld ALS (Amyotrofische Laterale Sclerose) Dag
21 juni
ALS staat voor Amyotrofische Laterale Sclerose, een tamelijk zeldzame spierziekte die binnen 3 tot 5 jaar naar diagnose dodelijk is. Op deze Dag vragen ALS-stichtingen wereldwijd aandacht voor deze ziekte, en vragen zij voor meer begrip en financiën voor onderzoek.

Internationale Dag van de Medische Fysica
7 november
De Dag van de Medische Fysica is een Dag die zich richt op het opleiden en voorlichten van doktoren en andere medische wetenschappers. De Dag wordt ieder jaar op 7 november gevierd.

21
maart

21 mrt

Komende Dagen
Wereld Anosmiedag
Wereld Anosmiedag
27 februari
Wereld RSI-Dag
Wereld RSI-Dag
28 februari
Deze site gebruikt Cookies.