21 maart

Internationale Dag van de Clusterhoofdpijn

21 maart - 121 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Internationale Dag van de Clusterhoofdpijn

Categorie:
79-medical-bag Gezondheid

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Weinig dingen kunnen zo pijnlijk zijn als een snoeiharde hoofdpijn, en sommige van die hoofdpijnen zijn niet zomaar met een paracetamolletje op te lossen. Clusterhoofdpijn komt (gelukkig) maar bij weinig mensen voor, maar wie er last van heeft voelt het dan ook goed. Het is een stekende vorm van hoofdpijn die rond de ogen plaatsvindt en wel 3 lange, lange uren kan duren. Op 21 maart staan we stil bij de aandoening.

21 maart is ieder jaar de Internationale Dag van de Clusterhoofdpijn. De Dag is uitgeroepen door de International Headache Society, die opkomt voor onderzoek en genezing van alle vormen van hoofdpijn.

Volgens de organisatoren komt clusterhoofdpijn (of CH) bij zo'n 0,12% van de wereldbevolking voor. Daarmee is het een veel minder voorkomende vorm van hoofdpijn dan migraine. Dat maakt ook dat het moeilijk is goede zorg te vinden, omdat veel dokters het niet direct herkennen. Het doel van de Dag is aandacht vragen voor de aandoening en specifiek de symptomen, en om meer onderzoek te doen naar het fenomeen zodat het beter begrepen kan worden.

De organisatie zegt dat 21 maart, de eerste dag van de lente, het perfecte moment is om de Dag te vieren. De datum vertegenwoordigt namelijk de ritmische frequentie van de ziekte. Veel patiënten krijgen daar namelijk rond de seizoenswisselingen alst van.

Alle informatie over de Dag en over clusterhoofdpijn in het algemeen is te vinden op de website van de International Headache Society.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Clusterhoofdpijn!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Stralende Beroepen
8 november
De Dag van de Stralende Beroepen is de Nederlandse vertaling van de World Radiography Day, een Dag die bedoeld is voor mensen die werken met rontgenapparatuur.

Internationale Dag van de Palliatieve Zorg
12 oktober
Palliatieve zorg is zorg die vooral draait om het verzachten van pijn en lijden. Terwijl de meeste zorg draait om genezing van een ziekte, wordt palliatieve zorg voornamelijk (maar niet uitsluitend) toegepast voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en die zo pijnloos mogelijk hun ziekte willen dragen.

Internationale Dag tegen Hondsdolheid
28 september
Hondsdolheid is een dodelijke virusziekte die nog vooral voorkomt in derdewereldlanden. Het hondsdolheid-, of rabiësvirus, wordt doorgegeven door het bijten of likken door een dier dat het virus draagt - vaak een hond, een vleermuis of een aap.

21
maart

21 mrt

Komende Dagen
Roze Maandag
Roze Maandag
22 juli
Deze site gebruikt Cookies.