Alle emancipatiedoelen ten spijt verdienen vrouwen nog steeds niet zoveel als mannen. Gemiddeld genomen is het salaris van vrouwen 13 procent lager dan van mannelijke collega's in dezelfde sectoren. Die loonkloof heeft een hele rits oorzaken, waar we op 14 november bij stilstaan. Het is dan namelijk de European Equal Pay Day, symbolisch omdat er nu nog 13% van het jaar te gaan is.
De Europese Dag van de Gelijke Betaling wordt sinds 2022 op 14 november georganiseerd door de Europese Commissie. Die grijpt de Dag aan om aandacht te vragen voor de loonkloof en vooral de oorzaken ervan. Die liggen bijvoorbeeld bij het feit dat vrouwen minder snel om een salarisverhoging durven te vragen, maar ook bij het feit dat vrouwen vaak automatisch minder gaan werken na een bevalling terwijl mannen weer snel in het 40-urige weekritme komen. Al die problemen hebben verschillende oorzaken en moeten dan ook over verschillende velden worden aangepakt, zowel economisch als op het gebied van wetgeving en gedragsverandering.
De waaier aan maatregelen komt op deze Dag aan bod, onder andere op de werkvloer maar ook bij ministeries en werkgeversorganisaties.
Europa is trouwens niet de enige instantie die zich hiermee bezighoudt. Ook de Verenigde Naties hebben een eigen Equal Pay Day opgericht. Die is dan weer op 18 september, al is er geen duidelijke reden om die datum te kiezen. De Europese Dag draait iets meer om de oorzaken en gevolgen in de Westerse economie, terwijl de internationale VN-Dag meer gericht is op ontwikkelingshulp en de economie in opkomende economieën.
Grote multinationals mogen dan wel constant in de belangstelling staan, maar de échte motor van de economie zijn kleine en middelgrote bedrijven. Samen vormen die wereldwijd 90% van het bedrijfsleven, en gemiddeld zijn ze goed voor zo'n 60 tot 70% van de werkgelegenheid en meer dan de helft van het BNP.
De International Labour Organisation (ILO) roept sinds 2005 28 april uit tot Internationale Dag van Veiligheid op het Werk, onder de Engelse naam bekend als World Day for Safety and Health at Work.
Ook op het FijneDagVan-hoofdkwartier hechten we veel waarde aan veiligheid. Niet alleen is de veiligheidshelm een verplicht onderdeel van de dresscode, er is ook een BHV'er in ons pand aanwezig, een bedrijfshulpverlener.