U staat er misschien niet altijd even hard bij stil, maar "normalisatie" is wat onze levens een heel stuk makkelijker maakt. Vooral de transportwereld vaart wel bij normalisatie, wat betekent dat alle producten een beetje standaard hebben zodat de hele wereld er iets mee kan. Denk maar eens aan de afmetingen van containers, die zonder 'normalisatie' niet allemaal in Tetris-stijl op vrachtschepen passen.
Of wat te denken van een uniforme standaard die onze voedselproducten eetbaar maakt voor over de hele wereld? U begrijpt het al, standaardisatie is een belangrijk begrip, en we vieren dat op 14 oktober, op Wereld Normalisatiedag.
Deze Dag wordt opgericht door het IEC, het ITU en het ISO. Die laatste kent u misschien wel van de beroemde ISO-codes, wat uniforme taal is voor standaardisatie in de wereld van fabrikage en productie. Ook de andere 2 organisaties houden zich bezig met het normaliseren van de wereld.
U kunt de Dag van de Normalisatie niet echt vieren, maar 14 oktober is een goed moment om u te verdiepen in het belang van dit industriële proces. U kunt beginnen door te kijken op deze website, waar precies staat beschreven wat deze Dag inhoudt.
Op 21 juli 1969 zette de mensheid zijn grootste stap ooit. Neil Armstrong zette toen voor het eerst een voet op een ander hemellichaam. De maanlanding mocht dan wel voortkomen uit een Koude Oorlog met het doel de Sovjets technologisch af te troeven, maar het zorgde wel voor een van de meest historisch significante momenten in onze 10.
Al sinds de tijden van Copernicus droomt de mensheid van het vliegen. Sterker nog, dat gebeurde al in Biblische tijden . Nadat we onze nekken eeuwenlang hebben verkrampt met omhoog kijken, was het in 1903 dan echt zover.
Ieder jaar vieren we ergens in september het bestaan van vrije computersystemen. Want open-source, dat is the way to go, vinden organistoren van Software Freedom International.