26 april

Internationale Dag van de Herdenking van de Chernobyl-ramp

26 april - over 27 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 2 februari 22:16


Categorie:
151-telescope Wetenschap en techniek

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

De ramp in het Oekraïense Chernobyl is een van de grootste nucleaire rampen in de geschiedenis van de mensheid. Op 26 april 1986 ontplofte de kernreactor van de nucleaire elektriciteitscentrale, waardoor een gebied van tientallen kilometers voor de komende eeuwen besmet en onbewoonbaar werd. De ramp was het gevolg van een gefaalde test, maar legde grote problemen bloot rondom de geheimzinnigheid van het regime van de Sovjet-Unie. Sommige historici linken de ramp indirect aan de val van het communisme, 6 jaar later. De herdenkingsdag van de ramp is inmiddels een officiële, door de Verenigde Naties erkende Dag Van.

Op de Internationale Dag van de Herdenking van de Chernobyl-ramp staan we stil bij wat er in die beruchte nacht precies gebeurde. Ook staan we stil bij hoe een dergelijke ramp kan worden voorkomen in de toekomst, en natuurlijk herdenken we de slachtoffers van de ramp.

Deze specifieke Dag draait om de strategie die de Verenigde Naties hebben opgesteld rondom de Dag. Die draait niet meer om directe hulp aan het gebied, maar een duurzame manier om het gebied weer leefbaar te maken.

Informatie over de herdenkingsdag is te vinden op deze website.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Herdenking van de Chernobyl-ramp!
Verwante Dagen

Wereld Normalisatiedag
14 oktober
U staat er misschien niet altijd even hard bij stil, maar "normalisatie" is wat onze levens een heel stuk makkelijker maakt. Vooral de transportwereld vaart wel bij normalisatie, wat betekent dat alle producten een beetje standaard hebben zodat de hele wereld er iets mee kan.

Internationale Dag van de Fotografie
19 augustus
Foto's maken is de laatste jaren voor iedereen bijzonder toegankelijk geworden. Zijn het niet de immer dalende prijzen van camera's, dan zijn het wel de steeds betere camera's die we in telefoons stoppen.

Internationale Dag voor Vrouwen in de Wetenschap
11 februari
Als mannen en vrouwen écht gelijk behandeld zouden worden, dan zou ieder werkveld 50-50 verdeeld moeten zijn tussen de seksen. In de wetenschap is dat helaas verre van het geval.

26
april

26 apr

Deze site gebruikt Cookies.