26 april

Internationale Dag van de Herdenking van de Chernobyl-ramp

26 april - 59 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20


Categorie:
151-telescope Wetenschap en techniek

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

De ramp in het Oekraïense Chernobyl is een van de grootste nucleaire rampen in de geschiedenis van de mensheid. Op 26 april 1986 ontplofte de kernreactor van de nucleaire elektriciteitscentrale, waardoor een gebied van tientallen kilometers voor de komende eeuwen besmet en onbewoonbaar werd. De ramp was het gevolg van een gefaalde test, maar legde grote problemen bloot rondom de geheimzinnigheid van het regime van de Sovjet-Unie. Sommige historici linken de ramp indirect aan de val van het communisme, 6 jaar later. De herdenkingsdag van de ramp is inmiddels een officiële, door de Verenigde Naties erkende Dag Van.

Op de Internationale Dag van de Herdenking van de Chernobyl-ramp staan we stil bij wat er in die beruchte nacht precies gebeurde. Ook staan we stil bij hoe een dergelijke ramp kan worden voorkomen in de toekomst, en natuurlijk herdenken we de slachtoffers van de ramp.

Deze specifieke Dag draait om de strategie die de Verenigde Naties hebben opgesteld rondom de Dag. Die draait niet meer om directe hulp aan het gebied, maar een duurzame manier om het gebied weer leefbaar te maken.

Informatie over de herdenkingsdag is te vinden op deze website.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Herdenking van de Chernobyl-ramp!
Verwante Dagen

Dag van de Stalen Buis
12 november
Waarschijnlijk bent u zich er totaal niet van bewust hoe vaak u in het dagelijks leven een stalen buis tegenkomt. Of, beter gezegd, hoeveel constructies u ziet waarin stalen buizen en buisproducten zoals bochten, fittingen en flenzen verwerkt zijn.

Wereld Darwindag
12 februari
Ieder jaar op 12 februari vieren we Wereld Darwindag, een Dag die volledig in het teken staat van wetenschapper Charles Darwin. Die naam kent u ongetwijfeld van de evolutietheorie, de leer over hoe levensvormen ontwikkelen.

Internationale Dag van de Statistiek
20 oktober
Statistieken, dat klinkt als iets heel ingewikkelds en wiskundigs, en ook niet echt heel boeiend om eerlijk te zijn. Wees gerust, op Wereld StatistiekDag hoeft u zelf niets te berekenen of formules toe te passen op iets, maar u moet wel even beseffen hoe belangrijk het is dat dergelijk werk door bepaalde mensen en organisaties wordt gedaan.

Deze site gebruikt Cookies.