Noem ons maar radicaal, maar wij vinden dat iedereen in dezelfde functie hetzelfde zou moeten verdienen. Ongeacht of je nou vrouw of man bent. Dat is helaas nog lang niet het geval - niet in derdewereldlanden, maar ook niet in Nederland en de rest van Europa. Op 18 september vieren we Equal Pay Day, of de Dag van de Gelijke Betaling, om aandacht te vragen voor de loonkloof en om na te denken over oplossingen daarvoor.
De internationale Equal Pay Day is bedoeld om stil te staan bij het feit dat vrouwen meestal vaak tot wel een vijfde minder loon verdienen dan hun mannelijke collega's. Dat heeft een hele reeks aan oorzaken, waar we op deze Dag oplossingen voor proberen te vinden. U kunt op deze Dag rekenen op voorlichtingscampagnes vanuit de overheid en van belangenorganisaties zoals Women Inc., dat zich in Nederland hard maakt voor de bestrijding van de loonkloof.
De internationale versie van deze Dag is opgericht door de Verenigde Naties en richt zich met name op salarisongelijkheid in arme landen. De VN pleiten voor meer gelijkheid, omdat dat onderdeel is van een van de Duurzaamheidsdoelstellingen die het zich heeft opgelegd. Er is ook een Europese variant van de Dag, die op 15 november plaatsvindt.
Vroeger leek dit nog een welhaast communistisch taboe waar zelfs de meest linkse politieke partij zijn vingers niet aan durfde te branden, maar anno 2020 gaan er steeds meer serieuze stemmen om te experimenteren met een universeel basisinkomen.
Shoppen, dat doe je niet meer in een winkel. Online, daar moet je zijn als je boeken, films, boodschappen, of want dan ook wil kopen. De economie van online winkelen stijgt explosief, en de bezorgmarkt kan het aantal bestelde pakketjes maar nauwelijks aan.
De Nationale Secretaressedag is onverminderd één van de meest populaire Dagen van het jaar. Met veel media-aandacht heeft dit evenement een groot gevolg gekregen.