Dat vogels ieder jaar op en neer vliegen van warme naar koude oorden leerden we vroeger op de basisschool al. Tijdens de grote vogeltrek vliegen vogels jaarlijks naar het warme zuiden, maar rond mei komen zij weer terug naar ons land waar het kwik dan weer stijgt. Die vogeltrek is in de natuur zo belangrijk dat de tweede zaterdag in mei is uitgeroepen tot de Internationale Dag van de Vogelmigratie.
Tijdens die Dag vinden over de hele wereld activiteiten plaats die te maken hebben met de trek van vogels. Natuurorganisaties maken habitats klaar voor de dieren, er zijn vogelspottochten, en er worden educatieve lessen gegeven. De Dag is bedoeld om meer bewustzijn te creëeren voor het fenomeen, dus begin met het leren op worldmigratorybirdday.org.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Vogelmigratie!
De Cheeta (of het Jachtluipaard) is het snelste dier op aarde, een katachtige die voornamelijk in Afrika voorkomt. Het jachtluipaard is erg licht gebouwd en verschilt daarmee van jaguars of panters.
Helaas hebben we in dit land maar weinig bevers. In de Biesbosch hangen er een paar rond, rond de Gelderse Poort ook, maar daar houdt de aanwezigheid van de uit de kluiten gewassen eekhoorns wel een heel eind op.
De nobele schildpad. Edel dier, doorgaans gevonden in natte gebieden. Het zijn de oudste dieren ter wereld, maar misschien wel niet zo lang meer. Schildpadden zijn namelijk een bedreigde diersoort, en dat moeten we natuurlijk niet willen.
14 mei
14 mei
Eerdere edities: In 2021: 8 mei In 2020: 9 mei In 2019: 11 mei