De slavenhandel is een zwarte periode uit onze geschiedenis. Toch lijken we nog niet veel geleerd te hebben van die vreselijke periode. Er leven namelijk nog steeds miljoenen mensen in moderne slavernij, bijvoorbeeld om luxe vakantieoorden te bouwen of die rijke mensen bedienen, of die de seksindustrie draaiende houden. Tijdens de Dag voor de Afschaffing van de Slavernij staan we stil bij het grote probleem van moderne slavernij, en kijken we naar hoe we dat tegen kunnen gaan.
Deze Dag is niet de enige Dag die iets te maken heeft met slavernij. Zo is er de Dag Ter Herinnering Van De Slavernij En De Transatlantische Slavenhandel waarop slachtoffers van vroegere slavenhandel centraal staan, en de Dag Ter Herdenking Van De Slavenhandel (En De Afschaffing Ervan), waarop het grotere concept van de oude slavenhandel wordt herdacht.
Helaas bestaat er in deze wereld nog steeds slavernij, waarbij mensen worden gedwongen om gedwongen te werken - en dus niet zelden in de vorm van prostitutie. Zelfs in Amerika kwam tot voor een relatief korte tijd geleden nog slavernij voor. De Verenigde Naties hebben deze Dag in de wereld geroepen om slavernij en het smokkelen en ronselen van mensen een halt toe te roepen. De Dag voor de Afschaffing van de Slavernij heeft dus een wat urgenter tintje. Als u wilt weten wat er dan te 'vieren' is of hoe u zelf mee kunt doen, dan kunt u terecht op deze website van de Verenigde Naties.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag voor Afschaffing van de Slavernij!
Koninkrijksdag valt gelijk en is te vergelijken met Naturalisatiedag. Op deze Dag vieren we in Nederland het tekenen van het koninkrijksstatuut. Koningin Juliana deed dat in 1954 (destijds de Nederlandse Antillen, Nederlands-Nieuw-Guinea en Suriname, nu Aruba, Curaçao en Sint Maarten).
Ieder jaar op 20 februari organiseren de Verenigde Naties de Internationale Dag van de Sociale Rechtvaardigheid. De Dag is bedoeld om de focus te leggen op hoe wij zo sociaal mogelijk kunnen omgaan met onze medemens.
De Dag van de Zeevaarder is weer een Dag die door de Verenigde Naties is uitgeroepen, en vindt ieder jaar op 25 juni plaats. De Dag werd opgericht tijdens een conferentie in Manilla (Filipijnen) in 2010, met als reden om stil te staan hoe belangrijk de taak van de dappere matrozen op de zeven zeeën wel niet is.