Vroeger hadden we alleen Max Havelaar. Dat was retedure koffie of chocolade, maar wel helemaal duurzaam geproduceerd. Toen was dat nog een heel hip merk waarmee je kon laten zien dat je echt wel veel gaf om de minderbedeelden van de wereld. Tegenwoordig is dat anders. Dan hoor je er niet meer bij als je niet duurzaam bent. Alles wat we eten moet biologisch zijn en van organische boerderijen komen, anders mag het eigenlijk niet. Daar bestaat een begrip voor: Fair Trade - 'eerlijke handel'. En daar moeten we meer van willen, met z'n allen.
Niks in Nederland Daarom is de Internationale Dag van de Fairtrade in het leven geroepen. Op de tweede zaterdag van mei is het het uitgelezen moment om eens stil te staan bij hoe duurzaam uw boodschappen eigenlijk wel niet zijn. Dus als u die bewuste Dag bij de Albert Heijn komt, koop dan niet dat goedkope huismerk maar geef iets meer uit aan iets waar de boeren in Afrika nog wat van terug zien. Wat u ook kunt doen is bijvoorbeeld een duurzame markt organiseren of een modeshow organiseren die in het teken staat van fairtrade.
Op Internationale Voedseldag wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor de wereldwijde voedselproblemen, en er wordt solidariteit gevraagd voor de internationale strijd tegen honger, ondervoeding en armoede.
Wij mogen na een lange werkdag op de redactie graag een pilsje opentrekken. Maar geef ons alsjeblieft niet dat smerige piswater Heineken of dat onverrijkte Amstel-uranium, want aan dat slootwater hebben we een broertje dood.
Je kunt jezelf wel 'de beste druif ter wereld' noemen, maar zolang je geen eigen Dag Van naar je vernoemd krijgt is dat natuurlijk een lege term. De enige druif die daarom die titel mag dragen is de Argentijnse malbecdruif, die volgens kenners ook de beste wijn ter wereld oplevert.
11 mei
11 mei
Eerdere edities: In 2023: 13 mei In 2022: 14 mei In 2021: 8 mei