20 juli

Internationale Dag van het Schaken

20 juli - 63 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 10 november 21:41

Internationale Dag van het Schaken

Categorie:
85-trophy Sport

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Schaken is een van de oudste en meest universele spellen ter wereld. Het overstijgt culturele verschillen, talen en sociologieën; als je weet hoe en-passant werkt, kun je communiceren met mensen uit zowel Noorwegen als Bangladesh. De Verenigde Naties hebben het spel zelfs zo hoog zitten dat ze 20 juli hebben uitgeroepen tot de Internationale Dag van het Schaken.

Op Wereld Schaakdag staat het spel met pionnen en lopers centraal, maar meer dan dat staat ook centraal waar schaken allemaal voor staat. Het simplistische en tegelijk ingewikkelde, de denksport erachter, het verbindende karakter dat spelers over de hele wereld met elkaar in contact brengt, en het educatieve aspect ervan staat op deze Dag centraal.

U kunt de Dag zelf makkelijk vieren door de 32 stukken tegenover elkaar te zetten en een potje te spelen, of op z'n minst de regels nog eens goed te leren kennen. Daarnaast worden er wereldwijd schaakwedstrijden gehouden en spreken bekende schakers zoals Kasparov en Carlsen over de sport.

De Dag wordt jaarlijks op 20 juli gevierd, omdat dat de oprichtingsdatum is van de Internationale Schaak Federatie of de FIDE in 1924 in Parijs.

Informatie over de Dag is onder andere te vinden op de website van de VN, die de Dag organiseert, maar kijk vooral ook eens naar uw lokale schaakclub.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van het Schaken!
Verwante Dagen

Dag van het Sportonderzoek
23 november
Nederland schijnt bijzonder vooraanstaand te te zijn op het gebied van sport. Daar weten wij hier op de redactie natuurlijk weinig vanaf, maar de cijfers liegen er niet om: 11 hoogleraren, 17 lectoren op het gebied van sport.

Wereld Tai Chi-Dag
29 april
Op de laatste zaterdag van april is het World Tai Chi & Qigong Day. WTCD wordt in meer dan 80 landen gevierd en wordt geproclameerd van Amerika, tot Italië en China.

Wereld Atletiekdag
5 mei
Geef het maar toe: Ook bij u mogen er de nodige kilootjes vanaf, of niet? Geeft helemaal niets, daar hebben er in deze fastfoodmaatschappij wel meer last van hoor.

20
juli

20 jul

Komende Dagen
Wereld Neushoorndag
Wereld Neushoorndag
22 september
Wereld Bidag
Wereld Bidag
23 september
Deze site gebruikt Cookies.