20 juli

Internationale Dag van het Schaken

20 juli - over 58 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Internationale Dag van het Schaken

Categorie:
85-trophy Sport

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Schaken is een van de oudste en meest universele spellen ter wereld. Het overstijgt culturele verschillen, talen en sociologieën; als je weet hoe en-passant werkt, kun je communiceren met mensen uit zowel Noorwegen als Bangladesh. De Verenigde Naties hebben het spel zelfs zo hoog zitten dat ze 20 juli hebben uitgeroepen tot de Internationale Dag van het Schaken.

Op Wereld Schaakdag staat het spel met pionnen en lopers centraal, maar meer dan dat staat ook centraal waar schaken allemaal voor staat. Het simplistische en tegelijk ingewikkelde, de denksport erachter, het verbindende karakter dat spelers over de hele wereld met elkaar in contact brengt, en het educatieve aspect ervan staat op deze Dag centraal.

U kunt de Dag zelf makkelijk vieren door de 32 stukken tegenover elkaar te zetten en een potje te spelen, of op z'n minst de regels nog eens goed te leren kennen. Daarnaast worden er wereldwijd schaakwedstrijden gehouden en spreken bekende schakers zoals Kasparov en Carlsen over de sport.

De Dag wordt jaarlijks op 20 juli gevierd, omdat dat de oprichtingsdatum is van de Internationale Schaak Federatie of de FIDE in 1924 in Parijs.

Informatie over de Dag is onder andere te vinden op de website van de VN, die de Dag organiseert, maar kijk vooral ook eens naar uw lokale schaakclub.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van het Schaken!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Dans
29 april
$datum is een vrolijke Dag. We mogen dan namelijk ongeneneerd op straat de rumba, de cha-cha-cha, de jive en de macarena doen. Het is dan namelijk Internationale Dag Van De Dans!

Internationale Dag van de Sneeuw
21 januari
De Fédération Internationale de Ski (FIS) organiseert jaarlijks de Internationale Dag van de Sneeuw. In het begin van ieder jaar wordt iedereen aangespoord om de latten weer onder te binden en op wintersport te gaan, en te genieten van de sneeuw - zolang dat nog bestaat nu de aarde dagelijks bloedheet wordt.

Internationale Sportdag voor Ontwikkeling en Vrede
6 april
De Dag van Sport voor Ontwikkeling en Vrede is bedoeld om te gaan sporten, om te laten zien hoe belangrijk sport kan zijn voor verbroedering en vrede op de wereld.

Deze site gebruikt Cookies.