20 juli

Internationale Dag van de Maan

20 juli - over 112 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 10 november 21:41

Internationale Dag van de Maan

Categorie:
151-telescope Wetenschap en techniek

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Op 21 juli 1969 zette de mensheid zijn grootste stap ooit. Neil Armstrong zette toen voor het eerst een voet op een ander hemellichaam. De maanlanding mocht dan wel voortkomen uit een Koude Oorlog met het doel de Sovjets technologisch af te troeven, maar het zorgde wel voor een van de meest historisch significante momenten in onze 10.000 jarige geschiedenis. De Verenigde Naties hebben in 2021 20 juli officieel tot Internationale Dag van de Maan uitgeroepen, als eerbetoon aan Armstrong, Buzz Aldrin en Michael Collins en de duizenden knappe koppen bij NASA.

De Dag is niet alleen bedoeld om de maanlanding te herdenken, maar ook om stil te staan bij de grote dingen die we als mensheid kunnen bereiken door samenwerking. De Dag kijkt ook naar de ruimtevaartmijlpalen van andere landen rondom de maan. Denk bijvoorbeeld aan de Russische (onbemenste) maanlandingen, de sondes die Europa erheen stuurde, en zelfs aan mislukte pogingen zoals de Israëlische Beresheet-missie.

Ook is de Dag van de Maan bedoeld om aandacht te vragen voor wat de Verenigde Naties doen op het gebied van ruimtevaartwetgeving. Zo staan we die Dag stil bij het Verdrag Voor Het Vredig Gebruik Van De Ruimte, dat in 1967 werd ondertekend.

De Dag wordt gevierd op 20 juli en niet op de 21e. Dat komt omdat de maanlanding voor de Amerikanen plaatsvond in hun tijdzonde, op de avond van de 20e.

Meer informatie over deze Dag en de historische oorsprong vindt u op de website van de Verenigde Naties.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Maan!
Verwante Dagen

Internationale Pi-Dag
14 maart
Misschien is het wel een beetje raar om een hele Dag te organiseren rondom een cijfer (en ook nog eens een laag cijfer...), maar op 14 maart gebeurt het toch: Het is dan Internationale Pi-Dag!

Girlsday
30 maart
Girlsday is een initiatief van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om in samenwerking met bedrijven en scholen jonge meisjes kennis te laten maken met bèta/techniek en ICT.

Dag van de Uitvinders
9 november
Tijdens de Dag van de Uitvinders herdenken we wereldwijd grote uitvinders die ons leven hebben veranderd, maar moedigen we ook huidige uitvinders aan om vooral door te gaan met innoveren.

20
juli

20 jul

Deze site gebruikt Cookies.