25 oktober

Dag van de Vlaai

25 oktober - over 71 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 1 augustus 20:43

Dag van de Vlaai

Categorie:
125-food Voedsel

Waar gevierd:
Nationaal

Bron:
Deze website

Als we de bourgondische Limburgers ergens van kennen, naast hun zachte G, dan is het wel hun bekendste lekkernij: de vlaai. De regionale taartachtige snack gaat goed bij koffie en komt in allerlei smaken zoals abrikoos en kers, het is divers (met óf zonder slagroom is allebei lekker!) en voor iedereen geschikt. Reden genoeg voor de gemeente Maastricht om 25 oktober uit te roepen tot Dag van de Vlaai.

Tijdens de Dag van de Vlaai kunt u niet alleen in de Limburgse hoofdstad, maar overal in de zuidelijke provincie, genieten van echt goede vlaai. Bakkers zoals de wereldberoemde Matthieu Hermans doen eraan mee, maar de Dag draait om meer dan alleen de vlaai zelf. De Dag is ook bedoeld om de Limburgse gastvrijheid te tonen.

Ieder jaar wordt er wel een nieuw extraatje toegevoegd aan de Dag. In 2019 werd bijvoorbeeld een vlaai gekozen als symbool (de kiwibesvlaai, mocht u het zich afvragen), in 2020 was er 'vlaai-merchandise' en in 2021 werd er een vlaaifilter op Instagram geïntroduceerd.

Maar u kunt natuurlijk zelf heel makkelijk meedoen door gewoon een goede punt te eten. Liefst in Limburg zelf - veel steden en dorpen doen eraan mee - maar ook bij uw lokale banketbakker kunt u vast terecht. Zolang het maar niet die fabriekstroep van de Multivlaai is. Smakelijk!

Informatie kunt u vinden op bezoekmaastricht.nl.

Wens iemand een Fijne Dag van de Vlaai!
Verwante Dagen

Wereld Whiskydag
21 mei
Als je een zware, stressvolle baan hebt, zoals wij hier op de redactie, heb je soms een goede borrel nodig. Na een tijdje voldoet een biertje of twee niet meer, en grijp je dan naar de fles.

Wereld Chocoladedag
13 september
Zonder chocolade hadden wij het al lang opgegeven. IJs, Mars-repen, vla, of gewoon repen, chocolade is één van 's werelds meest geliefde voedselproducten, en dat mag best een eerbetoon krijgen.

Nationale Dag van de Pindakaas
24 januari
In 2017 is 24 januari uitgeroepen tot Pindakaasdag. Nou zijn wij hier op de redactie erg verdeeld over dit broodbeleg. De een smeert het hier nooit op zijn brood en rent al weg bij de lucht (en ergert zich kapot aan alle vieze messen in de keuken), voor de ander is dit een ware delicatesse om groots in te slaan.

Deze site gebruikt Cookies.