15 november

Europese Dag van de Gelijke Betaling

15 november - 12 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 14 november 10:21

Europese Dag van de Gelijke Betaling

Categorie:
119-piggy-bank Economie

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Alle emancipatiedoelen ten spijt verdienen vrouwen nog steeds niet zoveel als mannen. Gemiddeld genomen is het salaris van vrouwen 13 procent lager dan van mannelijke collega's in dezelfde sectoren. Die loonkloof heeft een hele rits oorzaken, waar we op 15 november bij stilstaan. Het is dan namelijk de European Equal Pay Day, symbolisch omdat er nu nog 13% van het jaar te gaan is.

De Europese Dag van de Gelijke Betaling wordt sinds 2022 op 15 november georganiseerd door de Europese Commissie. Die grijpt de Dag aan om aandacht te vragen voor de loonkloof en vooral de oorzaken ervan. Die liggen bijvoorbeeld bij het feit dat vrouwen minder snel om een salarisverhoging durven te vragen, maar ook bij het feit dat vrouwen vaak automatisch minder gaan werken na een bevalling terwijl mannen weer snel in het 40-urige weekritme komen. Al die problemen hebben verschillende oorzaken en moeten dan ook over verschillende velden worden aangepakt, zowel economisch als op het gebied van wetgeving en gedragsverandering.

De waaier aan maatregelen komt op deze Dag aan bod, onder andere op de werkvloer maar ook bij ministeries en werkgeversorganisaties.

Europa is trouwens niet de enige instantie die zich hiermee bezighoudt. Ook de Verenigde Naties hebben een eigen Equal Pay Day opgericht. Die is dan weer op 18 september, al is er geen duidelijke reden om die datum te kiezen. De Europese Dag draait iets meer om de oorzaken en gevolgen in de Westerse economie, terwijl de internationale VN-Dag meer gericht is op ontwikkelingshulp en de economie in opkomende economieën.

Over de Europese Dag kunt u hier meer informatie vinden.

Wens iemand een Fijne Europese Dag van de Gelijke Betaling!
Verwante Dagen

Dag van de Heftruckchauffeur
8 mei
Neemt u het maar aan van een niet nader te noemen FijneDagVan-redacteur die in zijn studententijd regelmatig rondreed door magazijnen: heftruckchauffeurs zijn een essentieel onderdeel van de economie!

Dag van de Limburgse Financial
29 september
Limburg is natuurlijk een beetje een vreemde provincie. Rare taal, raar eten, ver weg... Geen wonder dat een Dag als de Dag van de Limburgse Financial bestaat.

Internationale Dag van het Basisinkomen
1 mei
Vroeger leek dit nog een welhaast communistisch taboe waar zelfs de meest linkse politieke partij zijn vingers niet aan durfde te branden, maar anno 2020 gaan er steeds meer serieuze stemmen om te experimenteren met een universeel basisinkomen.

Deze site gebruikt Cookies.