Pinksteren valt op de 50e dag van Pasen (dus 49 dagen erna. Pasen valt dit jaar op 30 maart), en 10 dagen na de Hemelvaart van Jezus (dit jaar op 9 mei). Het is een christelijk feest dat in feite de oprichting van de eerste christelijke gemeenschap viert.
Vlammende tongen In de Dagen na Jezus' dood kwamen zijn apostelen en volgelingen bijeen om te beslissen wat zij verder moesten doen. In Handelingen 2:1-41 (uit het Nieuwe Testament) wordt vervolgens verteld hoe boven de hoofden van de apostelen vlammende tongen verschenen en hoe zij allen in vreemde talen begonnen te spreken. Van hier uit zijn de apostelen het Evangelie gaan verspreiden over de wereld.
Petrus, één van Jezus' volgelingen, doet dan voor een grote groep mensen een toespraak. Daarin vertelt hij hoe Jezus terug zal keren naar de aarde om de bevolking te vergeven van hun zonden. Daarvoor moeten zij zich wel eerst laten dopen, en zo ontstond een grote massa-doop van zo'n 3000 aanwezigen.
Vrije dag Deze gebeurtenis(sen) worden in de Christelijke religie gevierd als de oprichting van de kerk. Petrus werd daarbij de eerste paus. Het verhaal kennen echter weinig mensen nu nog, en we zijn vooral gelukkig met de extra vrije dag die we nu krijgen.
Het hele Pinkster-verhaal eens rustig doorlezen? Dat kunt u hier doen.
Divali is het belangrijkste feest van het hindoeïsme. Het woord 'divali' betekent letterlijk 'rij met lichtjes', en zo staat de viering ook wel bekend.
Het klinkt als een Dag die komt uit het oosten. En dat komt ie ook. Nowruz (of Nouruz) betekent 'De Nieuwe Dag' en slaat op de eerste dag van de lente, die op 21 maart begint.
Op Bevrijdingsdag vieren we het heugelijke moment in onze vaderlandse geschiedenis waarop wij verlost werden van de tirannie van de Duitsers na de Tweede Wereldoorlog.
20 mei
20 mei
Eerdere edities: In 2023: 29 mei In 2022: 6 juni In 2021: 24 mei