Met Pasen vieren we dat Jezus Christus 2000 jaar geleden is opgestaan uit de dood, na zijn kruisiging een aantal dagen eerder (op Goede Vrijdag).
In de loop der jaren zijn er veel elementen aan Pasen toegevoegd, zoals het zoeken van eieren en een enorme haas die ze verstopt. Deze rituelen hebben hun oorsprong in heidense culturen liggen.
Op eerste Paasdag (zondag) geeft de paus in het Vaticaan in Rome zijn Paastoespraak, het Urbi et Orbi, in meer dan 60 talen. Tweede Paasdag is voor veel mensen al 2000 jaar lang het moment om naar de meubelboulevard te gaan of om koffie te drinken met schoonouders.
Sinterklaas, wie kent 'em niet? U waarschijnlijk wel. Als inwoner van Nederland komt u niet onder dit volksfeest uit. Het feest heeft zijn oorsprong bij een Turkse bisschop, Sint Nicholaas, die aan arme kinderen geldstukken gaf.
Hemelvaart is het feest waarin we vieren dat Jezus opsteeg naar de hemel. Dat gebeurde 39 dagen na zijn wederopstanding met Pasen. Hemelvaart vindt ieder jaar op een donderdag plaats, en is een oude katholieke feestdag.
Eid al-Fitr is in Nederland ook wel bekend onder de naam Suikerfeest. Dat is de dag waarop het einde van de Ramadan wordt gevierd, en één van de belangrijkste feesten in de islam.
31 maart
31 mrt
Eerdere edities: In 2023: 9 april In 2022: 17 april In 2021: 4 april