Zeeschildpaden zijn magnifieke dieren, maar het 8 miljoen ton plastic dat jaarlijks in de oceanen wordt gedumpt worden de machtige wezen ernstig bedreigd. Daar mogen we best eens bij stilstaan. en dat doen we op 16 juni.
Zes van de zeven soorten zeeschildpadden worden zelfs met uitsterven bedreigd. Er wordt geschat dat slechts 1 op de 1000 zeeschildpadden de volwassen leeftijd zal overleven. En als stranden bezaaid zijn met zwerfafval, kan het voorkomen dat jongen de zee überhaupt nooit bereiken. Deze Dag is dan ook broodnodig. Op deze Dag vragen natuurclubs, zoals het Wereld Natuurfonds dat deze Dag in het leven heeft geroepen, dan ook aandacht voor het dier en kunt u bijvoorbeeld informatie krijgen op internet of fysiek in de dierentuinen of aquaria. Verwar deze Dag overigens niet met 23 mei, want dat is de Dag van de Schildpad - de gewone dan.
Dat vogels ieder jaar op en neer vliegen van warme naar koude oorden leerden we vroeger op de basisschool al. Tijdens de grote vogeltrek vliegen vogels jaarlijks naar het warme zuiden, maar rond mei komen zij weer terug naar ons land waar het kwik dan weer stijgt.
Om de aandacht te vestigen op het belang van bestuivers, de bedreigingen waarmee zij worden geconfronteerd en hun bijdrage aan duurzame ontwikkeling, heeft de VN $datum uitgeroepen tot Wereld Bijendag.
Helaas hebben we in dit land maar weinig bevers. In de Biesbosch hangen er een paar rond, rond de Gelderse Poort ook, maar daar houdt de aanwezigheid van de uit de kluiten gewassen eekhoorns wel een heel eind op.