De nobele schildpad. Edel dier, doorgaans gevonden in natte gebieden. Het zijn de oudste dieren ter wereld, maar misschien wel niet zo lang meer. Schildpadden zijn namelijk een bedreigde diersoort, en dat moeten we natuurlijk niet willen. Hartstikke zonde. Dat vind ook de American Tortoise Rescue, die de Internationale Dag van de Schildpad in 2000 in het leven heeft geroepen.
Schildpad adopteren De Dag is voornamelijk bedoeld om aandacht te vragen voor het lastige parket waarin schildpadden zich vandaag de dag in bevinden. De organisatie maakt zich al sinds 1990 sterk voor het voortbestaan van de schildpad, door bijvoorbeeld geld uit te geven aan schildpadonderzoek en het plaatsen van schildpadden in reservaten. Op 23 mei wordt er zelfs een speciale Dag voor uitgetrokken, waarop u ongetwijfeld nieuws hoort over schildpadden en de staat van hun voortbestaan. Natuurlijk kunt u zelf actie ondernemen. U kunt gewoon een dagje naar de schildpaddendierentuin gaan om wat extra informatie te vergaren.
Hagedissen zijn nuttige dieren in veel ecosystemen, maar het zijn ook prima huisdieren waarmee je veel indruk op nietsvermoedende bezoekers kunt maken.
Iedere laatste zaterdag in april is het de Internationale Dag van de Dierenarts. Dat behoeft niet echt een uitleg wel? Volgens de organisatoren van de World Veterinary Assocation (WVA) is de dierenarts een belangrijke schakel in het welzijn van allerlei (huis)dieren.
Het grootste landzoogdier ter wereld verdient niets minder dag een eigen Dag. Het machtige beest, met de magnifieke slurf, wordt gelukkig nog niet bedreigd zoals de tijger of de neushoorn, maar om nou te zeggen dat het goed gaat met de machtige viervoeter.