De Internationale Dag van Vismigratie is een serieuze Dag die op meer dan 200 locaties wereldwijd wordt toegepast. Opvallend is de belangrijke inbreng van Nederlandse organisaties als het Wereld Natuur Fonds, adviesbureaus en waterschappen. De Dag benadrukt het belang van open rivieren en migratie van vissen in alle wateren der aarde.
Om een duurzame voorraad van vis te garanderen moeten we rekening houden met de migratie van vissen, zoals de zalm en de forel. Als deze vissen niet kunnen migreren, dan kunnen zij zich ook niet voortplanten. Daarnaast is de visvangst zo veel toegenomen dat het aantal vissen slinkt. Ook het aanleggen van dammen bedreigen de spartelende waterdieren. Genoeg redenen om een Dag te benoemen en meer aandacht te genereren.
Het grootste landzoogdier ter wereld verdient niets minder dag een eigen Dag. Het machtige beest, met de magnifieke slurf, wordt gelukkig nog niet bedreigd zoals de tijger of de neushoorn, maar om nou te zeggen dat het goed gaat met de machtige viervoeter.
De Internationale Dag voor Bedreigde Diersoorten wordt gehouden op $datum. Op die dag en in heel de maand worden rondleidingen, tentoonstellingen, speciale presentaties, kinderactiviteiten, filmvoorstellingen, habitatopruiming en andere restauratieprojecten en aanverwante activiteiten uitgevoerd.
De mens mag dan wel door het jagen en verzamelen zijn uitgegroeid tot de grootmacht van nu, maar daar hebben we wel een hoge prijs voor betaald. Stukje bij beetje vissen we de wereldzeeën leeg.
25 mei
25 mei
Eerdere edities: In 2024: 25 mei In 2023: 21 mei In 2022: 21 mei