De vrijheid om te geloven in ieder opperwezen dat je maar wil is een van de belangrijkste fundamenten van ons democratisch bestaan. Of je nou in God of Allah of Vishnu en Krishna gelooft, of dat je zo'n wappie bent die nog steeds denkt dat het Vliegend Spagettimonster een leuke grap is of zelfs als je voor jezelf bedacht hebt dat er helemaal Niets is, het maakt niet uit een groot deel van de westerse wereld. Maar helaas zijn er nog veel plekken waar religieuze vrijheid niet vanzelfsprekend is. Om daarbij stil te staan is 27 oktober ieder jaar de Internationale Dag van de Religieuze Vrijheid.
Vergis u niet over de reikwijdte. De Dag mag dan misschien wel internationaal worden genoemd, het is voornamelijk een Amerikaans feestje. De overheid tekende daar in 1998 de International Religious Freedom Act en viert sindsdien jaarlijks op deze datum de Dag van de Religieuze Vrijheid als eerbetoon.
Tijdens de Dag staan ze in the land of the free stil bij hoe belangrijk het is respect te hebben voor elkaars godsdienstvrijheden en culturele geloven. Tijdens de Dag roept Amerika andere landen op zich te houden aan zulke vrijheden, vooral op plekken waar fundamentalisten het nog voor het zeggen hebben en je dus níét mag geloven wat je blieft. In de praktijk is dat vooral te merken aan een verklaring van de president en wat extra aandacht vanuit overheidsorganisaties en denktanks.
Meer informatie is te vinden op onder andere deze webstie.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Religieuze Vrijheid!
De Internationale Dag van Verbroedering is een Dag die draait om broederschap en verbintenis, specifiek tussen religies. De Dag is bedoeld als een moment van bezinning, zodat katholieken met protestanten kunnen blijven praten en joden met moslims.
Met Pasen vieren we dat Jezus Christus 2000 jaar geleden is opgestaan uit de dood, na zijn kruisiging een aantal dagen eerder (op Goede Vrijdag).
In de loop der jaren zijn er veel elementen aan Pasen toegevoegd, zoals het zoeken van eieren en een enorme haas die ze verstopt.
Op $datum vindt de Dag van het Jodendom plaats. De Nederlandse Bisschoppen willen op deze datumextra aandacht besteden aan de relatie tussen Christenen en Joden en welk belang de kerk daarbij kan hebben.