Vroeger hadden we alleen Max Havelaar. Dat was retedure koffie of chocolade, maar wel helemaal duurzaam geproduceerd. Toen was dat nog een heel hip merk waarmee je kon laten zien dat je echt wel veel gaf om de minderbedeelden van de wereld. Tegenwoordig is dat anders. Dan hoor je er niet meer bij als je niet duurzaam bent. Alles wat we eten moet biologisch zijn en van organische boerderijen komen, anders mag het eigenlijk niet. Daar bestaat een begrip voor: Fair Trade - 'eerlijke handel'. En daar moeten we meer van willen, met z'n allen.
Niks in Nederland Daarom is de Internationale Dag van de Fairtrade in het leven geroepen. Op de tweede zaterdag van mei is het het uitgelezen moment om eens stil te staan bij hoe duurzaam uw boodschappen eigenlijk wel niet zijn. Dus als u die bewuste Dag bij de Albert Heijn komt, koop dan niet dat goedkope huismerk maar geef iets meer uit aan iets waar de boeren in Afrika nog wat van terug zien. Wat u ook kunt doen is bijvoorbeeld een duurzame markt organiseren of een modeshow organiseren die in het teken staat van fairtrade.
Is er Nederlandser voedsel dan de frikandel? Al 68 jaar geleden werd de frituursnack in Nederland geïntroduceerd en alle berenklauwen, mexicano's en sitosticks ten spijt passen er nog steeds maar weinig snacks beter bij een bord friet als de frikandel.
In verband met het verschijnen van Het krokettenboek van Johannes van Dam in 2014 heeft Uitgeverij Nijgh & Van Ditmar 9 oktober uitgeroepen tot Nationale Krokettendag!
Koffie, het zwarte goud. We kunnen niet meer zonder. Er gaat geen dag voorbij op onze redactie of we tikken weer wat liters pleur achterover. De energie van de caffeine, de rijke geur van grove maling, de bittere smaak van een dampende mok ochtendritueel, dat is wat ons op de been houdt op een gemiddelde dag.
11 mei
11 mei
Eerdere edities: In 2023: 13 mei In 2022: 14 mei In 2021: 8 mei