Vroeger hadden we alleen Max Havelaar. Dat was retedure koffie of chocolade, maar wel helemaal duurzaam geproduceerd. Toen was dat nog een heel hip merk waarmee je kon laten zien dat je echt wel veel gaf om de minderbedeelden van de wereld. Tegenwoordig is dat anders. Dan hoor je er niet meer bij als je niet duurzaam bent. Alles wat we eten moet biologisch zijn en van organische boerderijen komen, anders mag het eigenlijk niet. Daar bestaat een begrip voor: Fair Trade - 'eerlijke handel'. En daar moeten we meer van willen, met z'n allen.
Niks in Nederland Daarom is de Internationale Dag van de Fairtrade in het leven geroepen. Op de tweede zaterdag van mei is het het uitgelezen moment om eens stil te staan bij hoe duurzaam uw boodschappen eigenlijk wel niet zijn. Dus als u die bewuste Dag bij de Albert Heijn komt, koop dan niet dat goedkope huismerk maar geef iets meer uit aan iets waar de boeren in Afrika nog wat van terug zien. Wat u ook kunt doen is bijvoorbeeld een duurzame markt organiseren of een modeshow organiseren die in het teken staat van fairtrade.
Omdat duurzaamheid helemaal hip is moet de wereld vergroenen. Zelfs als u uit eten gaat ontkomt u er niet aan. Dat wordt op 18 juni extra erg, want dan is het namelijk de Internationale Dag van de Duurzame Gastronomie.
Wij zullen u eerlijk bekennen: Wij hebben hier op de FijneDagVan-redactie niet veel op met vegetarisme. Ook niet met vegetariërs in het algemeen. Geitenwollensokkentypes.
Je kunt jezelf wel 'de beste druif ter wereld' noemen, maar zolang je geen eigen Dag Van naar je vernoemd krijgt is dat natuurlijk een lege term. De enige druif die daarom die titel mag dragen is de Argentijnse malbecdruif, die volgens kenners ook de beste wijn ter wereld oplevert.
10 mei
10 mei
Eerdere edities: In 2024: 11 mei In 2023: 13 mei In 2022: 14 mei