Wereld Vrijheidsdag, of de Dag van de Vrijheid, wordt ieder jaar op 9 november gevierd. Dat is natuurlijk niet toevallig, want wat gebeurde er op die dag in 1989? De val van de Berlijnse Muur natuurlijk. Dat was natuurlijk een belangrijke dag voor Europa, en eigenlijk voor de hele wereld. Duizenden Duitsers konden vanaf toen herenigd worden met hun families. Eindelijk konden ze daar genieten van de vrijheid die hen jaren afgenomen was. Maar deze Dag is bedoeld om ons eraan te herinneren dat we ook anno nu nog moeten blijven strijden voor de vrijheden die we inmiddels voor lief nemen.
De Verenigde Naties maken een beginnetje door 9 november uit te roepen tot Wereld Vrijheidsdag. Dat doen ze al sinds 1996, toen de Dag is opgericht - dat was net toen het Jaar van de Vrijheid was afgelopen. In de praktijk zult u eigenlijk weinig merken van deze Dag, behalve dat er misschien een nieuwsberichtje in een hoekje van de krant wordt gezet met daarin wat cijfers over hoe de wereldvrede weer is verbeterd. Al hebben wij dat voorlopig nog niet gezien.
Mocht u toch geïnteresseerd zijn in Wereld Vrijheidsdag, kijk dan even op www.WorldFreedomDay.org.
Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn er miljoenen slachtoffers gevallen. Niet alleen tijdens de holocaust, maar ook door alle andere gruweldaden die de nazi's uithaalden.
De slavenhandel is een zwarte periode uit onze geschiedenis. We hoeven er niet trots op te zijn, maar het is ook belangrijk dat we het niet wegmoffelen.
Kinderen zijn de toekomst. Zij zullen voor u en ons gaan zorgen als wij allemaal oud en dement zijn - daarvoor is dan weer de Dag van de Ouderen voor. 20 november heeft de Verenigde Naties uitgeroepen tot Internationale Dag van het Kind, een Dag waarop we wereldwijd zorgen dat kinderen een betere toekomst tegemoet gaan.