Ieder jaar op 26 september vindt de Internationale Dag van de Anticonceptie plaats. Het doel van die Dag is volgens de organisator dat 'iedere zwangerschap gewenst moet zijn'. Misschien is dat voorlopig nog wensdenken, maar er zijn zoveel vormen van anticonceptie beschikbaar dat dat doel met voldoende beschikbaarheid en educatie wat dichterbij komt.
Op de Dag van de Anticonceptie worden voornamelijk voorlichtingscampagnes georganiseerd over de meerwaarde van condooms, de pil of het spiraaltje, maar ook minder bekende middelen zoals het vrouwencondoom, pessaria, spermacides of implantaten. De nadruk ligt op educatie, maar ook op beschikbaarheid. Dat is voornamelijk in armere landen een probleem. Daarvoor worden dan weer voorlichtingscampagnes opgezet die zich richten op overheden, zowel landelijke als internationale.
De Dag van de Anticonceptie wordt wereldwijd gevierd door gezondheidsorganisaties. Ook de Wereld Gezondheidsorganiatie valt daaronder. Die wijst op deze Dag naar de ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties, waarin goede beschikbaarheid van anticonceptie er een van is.
Meer informatie over deze Dag is dan ook te vinden op de WHO-website.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Anticonceptie!
Geef eens toe: hoe vaak denkt u er niet over om eens lekker een dagje te spijbelen? Om die wekker uit te zetten en u nog eens lekker om te draaien, rustig wakker te worden met een goede bak koffie en dan lekker de hele dag niet aan werk denken?
Niet geheel verrassend, op de Internationale Dag van de Stem - of World Voice Day - wordt door otolaryngologisten (keel-, neus- en oorartsen) en stem-specialisten stilgestaan bij de stem, toch wel de steunpilaar van hun beroep.
Artsen en verpleegkundigen krijgen vaak (terecht) veel aandacht, maar als hun werk erop zit begint het genezingsproces van de patiënt pas echt. Revalideren van een ziekte of ongeluk kan lang duren, en de groep helpers die het dan oppakt zijn essentieel voor de patiënt.