"Een SOA is overal verkrijgbaar. Een condoom ook." Zo luidde een bekende reclameslogan tegen verspreiding van geslachtsziekten een aantal jaren geleden. Helaas gaat de term niet helemaal op in bijvoorbeeld Afrika, waar aids en HIV een continu groeiend probleem blijven. HIV is een virus dat het immuunsysteem van het menselijk lichaam aantast.
En dat systeem heb je best wel hard nodig. Helaas is anticonceptie zeker in derdewereldlanden een heikel punt. Ook de paus die aangeeft dat condoomgebruik juist voor meer HIV zorgt, werkt niet mee, en zo zijn er vele factoren die er voor zorgen dat nog steeds complete volksstammen worden uitgeroeid door niet veilige seks te hebben.
Gelukkig hebben we daar een Dag voor! Wereld Aids Dag op 1 december is één van de populairste Dagen van het jaar. U zult er dan rond die datum ook veel over horen. Één van de dingen die u zelf kunt doen is natuurlijk zo'n alombekende aids-ribbon dragen.
Ook worden er overal ter wereld speciale acties georganiseerd om het belang van veilige seks en anticonceptie duidelijk te maken. Ach, kijk maar gewoon even op de website, www.worldaidsday.org. Staat het allemaal op.
Er heerst nog steeds een groot taboe op menstruatie. Zeker in wat minder progressieve landen is de lichaamsfunctie iets waar vrouwen niet over (mogen) praten, en dat leidt tot een significant slechtere gezondheid.
Niet geheel verrassend wordt op de Internationale Dag van de Nier (World Kidney Day) aandacht besteed aan het belang van onze nieren, maar ook het tegengaan van het stijgende aantal nierziekten en aanverwante gezondheidsproblemen wereldwijd.
Condooms zijn inmiddels zo'n gemeengoed geworden dat er vaak reclame voor op tv komt, maar er is vorm van het voorbehoedsmiddel waar je maar weinig over hoort: Het vrouwencondoom.