16 november

Trouw-Aan-Jezelf-Dag

partner16 november - over 232 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Trouw-Aan-Jezelf-Dag

Categorie:
112-group Mens en maatschappij

Waar gevierd:
Nationaal

Bron:
Deze website

Partner:
Ja (lees meer)

[PARTNER*] Toen Janneke de Kler 3 jaar geleden op één dag haar baan verloor én van haar man hoorde dat ze wilde scheiden, was dat een flinke klap. Maar enkele maanden later, op wat haar trouwdag had moeten zijn, begon ze te beseffen dat ze zelf de belangrijkste persoon in haar leven was. Dat is een gevoel dat veel meer mensen moeten hebben, vindt De Kler. Ze heeft 16 november daarom uitgeroepen tot Trouw-Aan-Jezelf-Dag.

De naam van de Trouw-Aan-Jezelf-Dag zegt veel over waar die voor bedoeld is. "Ik ben altijd zo trouw geweest aan mijn man, mijn baas...", vertelt Janneke aan Fijne Dag Van. "Ik was loyaal aan iedereen, behalve mezelf. Er is uiteindelijk maar één iemand waaraan je trouw moet beloven, en dat ben je zelf."

Denken aan jezelf
De datum is natuurlijk niet toevallig gekozen. Het is de Dag dat Janneke eigenlijk haar trouwdag zou moeten vieren. "De eerste keer dat die datum kwam was ik technisch nog getrouwd. Dat was heel raar, want wat doe je dan op zo'n dag?" vertelt ze. Het eerste jaar stond ze daarom eens extra goed stil bij wie ze nou eigenlijk was en wat ze nou wilde. "Dat begon gewoon klein. Een extra lange douche nemen, een goede kop koffie drinken, en even bij jezelf nagaan wie ik was zonder man."

Losmaken
Het beviel haar goed, dat moment stilstaan. Zo goed zelfs dat ze het er het jaar daarop deelde op sociale media. Daar kwamen veel meer reacties op dan ze had gedacht. "Het werd veel gedeeld en veel mensen reageerden. Blijkbaar maakte het echt was los. Daar wilde ik op door gaan."

Alle soorten relaties
De Trouw-Aan-Jezelf-Dag gaat volgens Janneke over veel meer dan alleen liefdesrelaties. "Het zijn eigenlijk alle relaties. De relatie met je kinderen, met je baas, je vrienden. Maar bovenal de relatie met jezelf. Wie ben je nou eigenlijk zelf, als je geen verantwoording hoeft af te leggen aan iemand anders?"

Evenement
Vorig jaar begon Janneke voor het eerst een officieel feest op de Trouw-Aan-Jezelf-Dag, maar dit jaar moet dat nog een groter evenement worden. Er is een prachtig gebouw in Gouda gehuurd voor een feestelijke middag die vol zit gepland met muziek en een borrel, én met inspirerende sessies over zelfbewustzijn. "Er zit op de Dag ook wel een plechtig moment in waarin iedereen de tijd neemt om beloftes met zichzelf te maken, of die te hernieuwen."

Meedoen
Meedoen kan door naar het evenement te komen, maar u kunt ook gewoon zelf iets doen. Dat hoeft niet eens een eigen evenement te zijn (al kan dat natuurlijk wel!). Gebruik de Dag om een moment voor uzelf te nemen, om even stil te staan wie u nou eigenlijk bent, en aan wie u zelf eigenlijk trouw bent. Bent u dat zelf wel?

Wilt u meer weten over de Trouw-Aan-Jezelf-Dag? Kijk dan op www.trouwaanjezelfdag.nl, of begin zelf een evenement en laat ons dat weten!


* Deze Dag is opgericht via het partnerprogramma van FijneDagVan.

Wens iemand een Fijne Trouw-Aan-Jezelf-Dag!




Verwante Dagen

Internationale Dag voor Vrouwen van Kleur
1 maart
Als u dacht dat vrouwen, en zeker die van kleur, inmiddels net zoveel gelijkheid in de samenleving hebben als anderen dan komt u van de koude kermis thuis.

Dag van de Onthaalouder
12 oktober
Het begrip 'onthaalouder' is hier niet heel erg bekend, maar bij onze zuiderburen zijn dergelijke inzetpapa's en -mama's onmisbaar voor de opvoeding van kinderen.

Internationale Dag voor Kinderen die Slachtoffer zijn van Agressie
4 juni
Dat hele conflict tussen Israel en Palestina, daar trekken we geen partij in. Veel te controversieel. Feit blijft dat er tijdens aanvallen van Israels kant veel slachtoffers zijn gevallen, en "vanwege de agressieve aanvallen van Israel op Palestina en Libanon en de onschuldige kinderen die daarbij het slachtoffer werden", hebben de Verenigde Naties daar deze Dag voor opgericht.

16
november

16 nov

Deze site gebruikt Cookies.