Wereld Oceanendag is in 2009 door de Verenigde Naties opgericht om "het belang van oceanen voor de gemeenschap te vieren". Sinds 71% van onze aardkloot vergeven is van oceanen, is het een mooi initiatief om eens te bedenken wat oceanen precies toevoegen aan onze aarde. Want dat ze hard nodig zijn, mag een feit wezen. Vissen, ontdekken... Wat ook niet onbelangrijk is, is dat we nog vrijwel niks weten over de diepste krochten van de zeeën. Ook dat is een belangrijk doel van deze Dag: Laten zien dat er nog veel te ontdekken valt!
Wereld Oceanendag is opgericht door een organisatie genaamd 'The Ocean Project', die het promoten van oceanen ten doel heeft. De Dag is in 2008 erkend door de Verenigde Naties als officiële VN-Dag. De VN hadden wel een eis: De Dag moest nu World Oceans Day heten (met een 's' dus), in plaats van World Ocean Day. The Ocean Project hoopt nog steeds dat de VN de 'S' willen droppen.
Weinig meer over deze Dag te vertellen... Een paar feiten en weetjes over oceanen dan maar? Komt 'ie:
- Er zijn 5 oceanen: De Grote, of Stille Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Indische oceaan. Ook de Zuidelijke Oceaan en de Arctische oceaan, bij beide polen gelegen, horen er bij. - Ongeveer 71% van onze aardbol is bedekt met oceanen. - Meer dan de helft van de oppervlakte van oceanen is meer dan 3,000 meter diep. - Het gemiddelde zoutgehalte van oceanen is 3,5%. In alle oceanen ligt dat in ieder geval tussen de 3 en 3,8%. - Er leven - naar schatting - 230,000 verschillende levensvormen in de oceanen. - De totale bezetting van het water bedraagt 1,3 miljard liter. - De oppervlakte is 361 miljoen vierkante meter. - Het diepste punt in de oceaan is de Marianentrog in de Stille Oceaan, het is daar maar liefst 10,923 meter diep. - Het totale gewicht van al het water in de oceanen is 1.4 × 1018 ton; dat is ongeveer 0,023% van het totale gewicht van de aarde.
Dat u het maar even weet. Als u ook iets wilt weten over de Dag zelf kijkt u op deze website.
Wat is groen en bijzonder mooi? Een park! Bij die schoonheid staan we op 24 mei even stil, tijdens de Dag van het Nationaal Park. Die Dag wordt in heel Europa gevierd om als één man tegen de urbanisatie te staan, of in ieder geval om er eens bij stil te staan hoe fijn het is om af en toe de vrije natuur in te kunnen.
Het gaat niet goed met de tropen. Ontbossing, klimaatverandering... En dat terwijl de tropische gebieden zo essentieel zijn voor de aarde. Ze hebben een groot en belangrijk ecosysteem, en zorgen dat mensen in de omgeving in leven kunnen blijven.
Dan denkt u dat het hier nat is, in ons kikkerlandje. Meer dan een kwart ligt onder zeeniveau en het is ook nog eens bijna altijd aan het regenen. Bah.