8 juni

Wereld Oceanendag

8 juni - 43 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Wereld Oceanendag

Categorie:
52-pine-tree Natuur

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Wereld Oceanendag is in 2009 door de Verenigde Naties opgericht om "het belang van oceanen voor de gemeenschap te vieren". Sinds 71% van onze aardkloot vergeven is van oceanen, is het een mooi initiatief om eens te bedenken wat oceanen precies toevoegen aan onze aarde. Want dat ze hard nodig zijn, mag een feit wezen. Vissen, ontdekken... Wat ook niet onbelangrijk is, is dat we nog vrijwel niks weten over de diepste krochten van de zeeën. Ook dat is een belangrijk doel van deze Dag: Laten zien dat er nog veel te ontdekken valt!

Wereld Oceanendag is opgericht door een organisatie genaamd 'The Ocean Project', die het promoten van oceanen ten doel heeft. De Dag is in 2008 erkend door de Verenigde Naties als officiële VN-Dag. De VN hadden wel een eis: De Dag moest nu World Oceans Day heten (met een 's' dus), in plaats van World Ocean Day. The Ocean Project hoopt nog steeds dat de VN de 'S' willen droppen.

Weinig meer over deze Dag te vertellen... Een paar feiten en weetjes over oceanen dan maar? Komt 'ie:

- Er zijn 5 oceanen: De Grote, of Stille Oceaan, de Atlantische Oceaan en de Indische oceaan. Ook de Zuidelijke Oceaan en de Arctische oceaan, bij beide polen gelegen, horen er bij.
- Ongeveer 71% van onze aardbol is bedekt met oceanen.
- Meer dan de helft van de oppervlakte van oceanen is meer dan 3,000 meter diep.
- Het gemiddelde zoutgehalte van oceanen is 3,5%. In alle oceanen ligt dat in ieder geval tussen de 3 en 3,8%.
- Er leven - naar schatting - 230,000 verschillende levensvormen in de oceanen.
- De totale bezetting van het water bedraagt 1,3 miljard liter.
- De oppervlakte is 361 miljoen vierkante meter.
- Het diepste punt in de oceaan is de Marianentrog in de Stille Oceaan, het is daar maar liefst 10,923 meter diep.
- Het totale gewicht van al het water in de oceanen is 1.4 × 1018 ton; dat is ongeveer 0,023% van het totale gewicht van de aarde.

Dat u het maar even weet. Als u ook iets wilt weten over de Dag zelf kijkt u op deze website.

Wens iemand een Fijne Wereld Oceanendag!
Verwante Dagen

Internationale Dag van het Bos
21 maart
De Internationale Dag van het Bos is door de Verenigde Naties uitgeroepen en wordt gevierd op 21 maart ieder jaar. De Dag is voor het genereren van extra aandacht voor alle typen bos.

Internationale Dag ter Voorkoming van Schade aan de Natuur tijdens Oorlog en Gewapende Conflicten
6 november
Een hele mond vol, deze typische VN-Dag. Op 5 november 2001 hebben de Verenigde Naties 6 november jaarlijks uitgeroepen tot deze Dag, waarop maatregelen moeten worden genomen om te zorgen dat het milieu en de natuur zoveel mogelijk gespaard blijven tijdens oorlogen en gewapende conflicten.

Wereld Waterdag
22 maart
Onze aardkloot bestaat voor 75% uit water en het is een essentieel deel van ons overlevingsproces, dus is het belangrijk goed met water om te gaan. De Verenigde Naties dachten daar in 1992 precies zo over, dus besloten zij naar aanleiding van een milieuconferentie een Dag op te richten.

8
juni

8 jun

Komende Dagen
Roze Maandag
Roze Maandag
22 juli
Deze site gebruikt Cookies.