16 september

Internationale Dag van de Identificatie

16 september - 9 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 10 november 21:41

Internationale Dag van de Identificatie

Categorie:
112-group Mens en maatschappij

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

"Ik denk, dus ik ben" is een belangrijk filosofisch concept, maar zie daar maar eens mee door de douane te komen. Identiteit bestaat anno nu uit meer dan alleen iemands hoop en dromen, maar ook uit een fysiek papiertje, een paspoort of een andere, vaak digitale vorm van bewijs dat je bent wie je bent. Omdat 'ID' zo fundamenteel is, wordt 16 september de Internationale Dag Van de Identiteit gevierd.

Op Wereld Identiteitsdag wordt aandacht gevraagd voor 'het fundamentele recht op bewijs wie je bent'. Zeker met de toenemende migratievraagstukken is het voor iedereen van levensbelang zo'n identiteit te kunnen bewijzen, en waar dat voor ons Nederlanders hooguit betekent dat we een nummertje bij het gemeenteloket moeten trekken is het voor veel wereldburgers een stuk moeilijker zo'n bewijs te krijgen. Wereldwijd hebben een miljard mensen geen toegang tot identiteitsbewijzen, waarvan de helft in Afrika woont.

Deze Dag is dan ook bedoeld om niet alleen stil te staan bij het vraagstuk, maar ook om landen aan te sporen identiteit toegankelijk te maken voor burgers. Ook wordt aandacht gevraagd voor bescherming tegen identiteitsfraude.

De Dag vindt plaats op 16 september, en niet helemaal toevallig. De Verenigde Naties hebben de 17 duurzaamheids en ontwikkelingsdoelen opgesteld. Doel 16.9 (16-9, of 16 september) is het doel om vóór 2030 iedereen op aarde van een ID-bewijs te voorzien.

Alle informatie over deze Dag is te vinden op ID-Day.org.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Identificatie!
Verwante Dagen

Niet-winkeldag
25 november
De laatste zaterdag in november is Koop Niets Dag, ofwel Niet-winkeldag. Deze Dag is in Nederland niet echt bekend, maar over komen vliegen uit andere landen.

Internationale Dag voor Kinderen die Slachtoffer zijn van Agressie
4 juni
Dat hele conflict tussen Israel en Palestina, daar trekken we geen partij in. Veel te controversieel. Feit blijft dat er tijdens aanvallen van Israels kant veel slachtoffers zijn gevallen, en "vanwege de agressieve aanvallen van Israel op Palestina en Libanon en de onschuldige kinderen die daarbij het slachtoffer werden", hebben de Verenigde Naties daar deze Dag voor opgericht.

Wereld Romadag
8 april
Wereld Romadag is een Dag om te denken aan het Romaanse volk, en de problemen waar zij mee te maken hebben. Op veel plaatsen in de wereld wordt de ietwat excentrieke bevolkingsgroep nog wel eens uitgestoten of niet begrepen.

Deze site gebruikt Cookies.