16 september

Internationale Dag van de Identificatie

16 september - over 56 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Internationale Dag van de Identificatie

Categorie:
112-group Mens en maatschappij

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

"Ik denk, dus ik ben" is een belangrijk filosofisch concept, maar zie daar maar eens mee door de douane te komen. Identiteit bestaat anno nu uit meer dan alleen iemands hoop en dromen, maar ook uit een fysiek papiertje, een paspoort of een andere, vaak digitale vorm van bewijs dat je bent wie je bent. Omdat 'ID' zo fundamenteel is, wordt 16 september de Internationale Dag Van de Identiteit gevierd.

Op Wereld Identiteitsdag wordt aandacht gevraagd voor 'het fundamentele recht op bewijs wie je bent'. Zeker met de toenemende migratievraagstukken is het voor iedereen van levensbelang zo'n identiteit te kunnen bewijzen, en waar dat voor ons Nederlanders hooguit betekent dat we een nummertje bij het gemeenteloket moeten trekken is het voor veel wereldburgers een stuk moeilijker zo'n bewijs te krijgen. Wereldwijd hebben een miljard mensen geen toegang tot identiteitsbewijzen, waarvan de helft in Afrika woont.

Deze Dag is dan ook bedoeld om niet alleen stil te staan bij het vraagstuk, maar ook om landen aan te sporen identiteit toegankelijk te maken voor burgers. Ook wordt aandacht gevraagd voor bescherming tegen identiteitsfraude.

De Dag vindt plaats op 16 september, en niet helemaal toevallig. De Verenigde Naties hebben de 17 duurzaamheids en ontwikkelingsdoelen opgesteld. Doel 16.9 (16-9, of 16 september) is het doel om vóór 2030 iedereen op aarde van een ID-bewijs te voorzien.

Alle informatie over deze Dag is te vinden op ID-Day.org.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Identificatie!
Verwante Dagen

Internationale Dag van de Democratie
15 september
"Democratie is de slechtste vorm van regeren, op alle andere vormen na", sprak Winston Churchill ooit - en als iemand het kan weten, dan is hij het wel.

Internationale Dag van de Verdraagzaamheid
16 november
We leven in moeilijke tijden. Tijden waarin we elkaar niet altijd even goed waarderen. Best begrijpelijk. We leven in een klein land met veel inwoners.

Internationale Dag voor Oorlogswezen
6 januari
Ieder jaar op 6 januari is het Werelddag Voor Oorlogswezen, en dat behoeft eigenlijk weinig uitleg. Het is een gedenkdag voor alle kinderen die door oorlogen en geweld wees zijn geworden.

Deze site gebruikt Cookies.