Een migraine gun je niemand. De hoofdpijn die je tijdens zo'n aanval voelt kan je helemaal lam leggen, uitschakelen, zorgen dat je niets meer kunt doen of zeggen... Maar ondertussen is er ook veel onbegrip over migraine, dat door veel mensen nog steeds wel eens wordt aangezien als een flauwe hoofdpijn waar je met een aspirientje en een glas water wel overheen komt. Tijd om voor duidelijkheid te zorgen. Dat doen we tijdens de Internationale Dag van de Migraine, die dit jaar op 12 september plaats vindt.
De Dag van de Migraine is bedoeld om informatie te geven over de ziekte, en om alle misverstanden erover weg te nemen. Nee, migraine is niet 'een beetje hoofdpijn'. Ja, soms kun je er een dag lang compleet door uitgeschakeld worden, Nee, het is niet voor iedereen hetzelfde. Tijdens de Dag kunt u overal verhalen lezen van patiënten, en er informatie over inwinnen bij artsen. Ook wordt er een boek uitgebracht dat om migraine draait, genaamd 'Motel Migraine'.
Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Migraine!
Geef eens toe: hoe vaak denkt u er niet over om eens lekker een dagje te spijbelen? Om die wekker uit te zetten en u nog eens lekker om te draaien, rustig wakker te worden met een goede bak koffie en dan lekker de hele dag niet aan werk denken?
Je zou denken dat het recht op lichamelijke autonomie anno 2022 wel een gegeven zou zijn, maar voor vrouwen is dat recht nog verre van een zekerheid. We hebben het dan natuurlijk over abortus, dat in veel landen nog steeds onderwerp van discussie is.
Ernstige zwangerschapsmisselijkheid, ook wel hyperemesis gravidarum genoemd, kan heel vervelend zijn voor vrouwen in verwachting. Naast een flinke lichamelijke impact heeft deze vorm van misselijkheid ook een grote impact op geest.