In december 2015 heeft de Algemene Raad van de Verenigde Naties 5 november uitgeroepen tot World Tsunami Awareness Day. Initiatiefnemer hiervoor was Japan, het land dat al veelvuldig met dit natuurfenomeen te maken heeft gehad.
Tsunami's zijn erg zeldzaam, maar áls ze voorkomen is de stront meteen goed aan de knikker. In de afgelopen 100 jaar vonden er 58 tsunami's plaats geweest, maar zijn er 260.000 mensen door overleden. Tsunami's zijn daarmee de dodelijkste (natuur)rampen die we kennen. En dan te bedenken dat in 2030 meer dan 50% van de wereldbevolking dicht bij de kust woont... Investeren in goede infrastructuur, goede waarschuwingssystemen en natuurlijk bewustwording is hiervoor nodig en hebben de hoogste prioriteit. Dat is precies het doel van deze Dag.
Wereld Oceanendag is in 2009 door de Verenigde Naties opgericht om "het belang van oceanen voor de gemeenschap te vieren". Sinds 71% van onze aardkloot vergeven is van oceanen, is het een mooi initiatief om eens te bedenken wat oceanen precies toevoegen aan onze aarde.
Natuurrampen zijn hip. Ze zijn "in". Let op, we zeggen niet dat ze leuk zijn hoor. Alleen wel dat ze blijkbaar populair zijn. Want de laatste tijd vinden er veel plaats.
Op 6 juni is het World Pest Day, dat is Wereld Plaagdierendag in het Nederlands. Het is een dag, die enkele jaren geleden in het leven geroepen is om wereldwijd bewustzijn te creëren rondom het belang van dierplaagbeheersing en preventie om zo de voedselveiligheid, leefomstandigheden, gezondheid van mens en dier en hygiënische bedrijfsvoering te beschermen.