We vinden tapirs maar rare beesten. Misschien omdat je ze niet eens hebt, hier in Nederland. We zijn ze niet gewend. Dat kan, want de tapir komt slechts voor in Centraal- en Zuid-Amerika, en in Zuidoost-Azie. Een ander probleem, zeggen de tapirliefhebbers, is dat de tapir bijna niet wordt erkend. Hij komt weinig voor in het collectieve geheugen van mensen, wordt vaak verkeerd geidentificeerd door biologen, en er zijn talloze andere exotische dieren die Artis liever zou willen hebben. En laten we wel wezen: Hij ziet er ook wel een beetje raar uit.
Uitsterven Dat is natuurlijk vervelend voor de tapir. Niemand wordt graag genegeerd, Maar voor de tapir is het uitermate lullig omdat hij wordt bedreigd met uitsterven. Sterker nog, als we niks doen zal minstens een van de vier verschillende soorten tapirs binnen 20 jaar haar laatste knolgewas hebben gegeten. En dan is het helemaal beroerd als er niemand aan je denkt!
T-shirt Het is daarom de bedoeling dat we ieder jaar Wereld Tapirdag gaan vieren. 27 april is daar de datum voor. Op deze Dag denken we even allemaal aan alle goede dingen die tapirs kunnen doen en hoe we hen het beste kunnen redden van uitsterven. In Nederland wordt eigenlijk niet zo heel veel gedaan aan de Dag, maar dat weerhoudt u er niet van om bijvoorbeeld naar de dierentuin te gaan - of te doneren aan het WNF of zo. Als u écht veel met de tapir op hebt, kunt u natuurlijk ook overwegen zo'n blits Tapirdag-tshirt te kopen. Alleen voor de echte fans.
Informatie over Wereld Tapirdag en over de tapir in het algemeen: www.Tapirday.org. De Internationale Dag van de Tapir, een Dag die bedoeld is om dit zwaar ondergewaardeerde beest te vereren. Waarom dat is, volgt later. Kijk ondertussen op www.Tapirday.org.
De nobele schildpad. Edel dier, doorgaans gevonden in natte gebieden. Het zijn de oudste dieren ter wereld, maar misschien wel niet zo lang meer. Schildpadden zijn namelijk een bedreigde diersoort, en dat moeten we natuurlijk niet willen.
Wist u dat er meer mensen doodgaan aan bijen en wespen dan aan slangen? Nou, dan weet u het nu. En dat is vandaag goed om te weten, want het is Werelddag van de Slang.
De Internationale Dag Tegen Dierproeven (in het Engels: World Day For Animals In Laboratories), staat onder meer namen bekend, maar de intentie komt overal overeen: deze Dag geeft het signaal dat dierproeven in laboratoria moeten stoppen!