Om de aandacht te vestigen op het belang van bestuivers, de bedreigingen waarmee zij worden geconfronteerd en hun bijdrage aan duurzame ontwikkeling, heeft de VN 20 mei uitgeroepen tot Wereld Bijendag. 20 mei valt samen met de verjaardag van Anton Janša. Hij was een 18e-eeuwse pionier van moderne bijenteelttechnieken in zijn geboorteland Slovenië en de bijen prees voor hun vermogen om zo hard te werken, terwijl ze zo weinig aandacht nodig hadden.
Bijen en andere bestuivers, zoals vlinders, vleermuizen en kolibries, worden steeds meer bedreigd door menselijke activiteiten. Met bestuivers kunnen veel planten, waaronder veel voedselgewassen, zich vermenigvuldigen. Niet alleen dragen bestuivers direct bij aan de voedselzekerheid, maar ze vormen ook de sleutel tot het behoud van de biodiversiteit - een hoeksteen van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. Ze dienen ook als schildwachten voor opkomende milieurisico's, wat de gezondheid van lokale ecosystemen aangeeft. Invasieve insecten, pesticiden, veranderingen in landgebruik en monocultuurpraktijken kunnen de beschikbare voedingsstoffen verminderen en bedreigen de bijenkolonies.
De neushoorn, dat magische dier, die uit de kluiten gewassen eenhoorn, wordt bedreigd. In de diepe jungles van Afrika worden de neushoorns afgeslacht waar we bij staan - soms zelfs vrij letterlijk.
De Internationale Dag Tegen Dierproeven (in het Engels: World Day For Animals In Laboratories), staat onder meer namen bekend, maar de intentie komt overal overeen: deze Dag geeft het signaal dat dierproeven in laboratoria moeten stoppen!
De okapi is een gek beest dat rechtstreeks uit een Harry Potter-boek lijkt te komen. Het dier lijkt met zijn lichaam van een paard en de benen van een zebra op een vreemde fout van de natuur, maar de okapi is een hartstikke normaal dier waar niets mis mee is - maar die helaas wel bedreigd wordt van alle kanten.