Wereld Romadag is een Dag om te denken aan het Romaanse volk, en de problemen waar zij mee te maken hebben. Op veel plaatsen in de wereld wordt de ietwat excentrieke bevolkingsgroep nog wel eens uitgestoten of niet begrepen. Roma hebben veel last van discriminatie en worden op veel plekken in Europa en daarbuiten nog gestigmatiseerd. Tegelijkertijd is de Roma-cultuur erg rijk en interessant, en Wereld Romadag heeft dan ook een positievere insteek doordat we stilstaan bij die cultuur.
Wereld Romadag is in 1990 opgericht in Warschaw (Polen) ter viering van de eerste grote internationale Roma-bijeenkomst in Londen in 1971. Sindsdien wordt de Dag ieder jaar op 8 april gevierd.
De Participatiewet mag dan wel één grote neoliberale flop zijn, de al dan niet sociale werkplaats is dat zeker niet. Werkplaatsen zijn nog steeds extreem waardevol voor de gemeenschap, voor de economie en voor de regio.
Op 27 januari ieder jaar vieren we de bevrijding van het grote concentratiekamp Auschwitz-Birkenau in Polen in 1945. We vieren sindsdien de bevrijding, maar herdenken ook alle miljoenen slachtoffers van de genocides van de holocaust in de Tweede Wereldoorlog.
Toen Janneke de Kler 3 jaar geleden op één dag haar baan verloor én van haar man hoorde dat ze wilde scheiden, was dat een flinke klap. Maar enkele maanden later, op wat haar trouwdag had moeten zijn, begon ze te beseffen dat ze zelf de belangrijkste persoon in haar leven was.