Kinderen die te vroeg worden geboren, hebben veel meer zorg nodig dan anderen. Sterker nog, onder kleine kinderen is prematuurgeboren worden de nummer één doorsoorzaak, en wereldwijd gebeurt dat met zeker 15 miljoen baby's per jaar. Snelle zorg is na zo'n bevalling dan ook geboden, maar op veel plekken is dat vaak te lastig te krijgen. Tijdens Wereld Prematurendag staan we stil bij het fenomeen, en zoeken kinderrechtenorganisaties naar meer bewustwording en financiering van het probleem.
De Dag wordt gevierd door zorginstanties, vruchtbaarheidsklinieken en gyneacologen, voornamelijk in Europa. Het initiatief komt van de Europese Ouderorganisatie en wordt sinds 2011 gevierd. Inmiddels wordt de Dag ook door de Wereldgezondheidsorganisatie gesteund.
Deze Dag, die door de VN is georganiseerd, vindt ieder jaar op 6 februari plaats, en is in 2003 door the Inter-African Committee on Traditional Practices Affecting the Health of Women and Children (IAC), een Afrikaanse organisatie die opkomt voor rechten van vrouwen in Afrika.
Je zou denken dat het recht op lichamelijke autonomie anno 2022 wel een gegeven zou zijn, maar voor vrouwen is dat recht nog verre van een zekerheid. We hebben het dan natuurlijk over abortus, dat in veel landen nog steeds onderwerp van discussie is.
Ernstige zwangerschapsmisselijkheid, ook wel hyperemesis gravidarum genoemd, kan heel vervelend zijn voor vrouwen in verwachting. Naast een flinke lichamelijke impact heeft deze vorm van misselijkheid ook een grote impact op geest.