17 november

Wereld Prematurendag

17 november - over 233 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 13 november 17:45

Wereld Prematurendag

Categorie:
79-medical-bag Gezondheid

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Kinderen die te vroeg worden geboren, hebben veel meer zorg nodig dan anderen. Sterker nog, onder kleine kinderen is prematuurgeboren worden de nummer één doorsoorzaak, en wereldwijd gebeurt dat met zeker 15 miljoen baby's per jaar. Snelle zorg is na zo'n bevalling dan ook geboden, maar op veel plekken is dat vaak te lastig te krijgen. Tijdens Wereld Prematurendag staan we stil bij het fenomeen, en zoeken kinderrechtenorganisaties naar meer bewustwording en financiering van het probleem.

De Dag wordt gevierd door zorginstanties, vruchtbaarheidsklinieken en gyneacologen, voornamelijk in Europa. Het initiatief komt van de Europese Ouderorganisatie en wordt sinds 2011 gevierd. Inmiddels wordt de Dag ook door de Wereldgezondheidsorganisatie gesteund.

Meer informatie is te vinden op de website van de European Foundation for the Care of Newborn Infants.

Wens iemand een Fijne Wereld Prematurendag!
Verwante Dagen

Internationale Dag tegen Vrouwenbesnijdenis
6 februari
Deze Dag, die door de VN is georganiseerd, vindt ieder jaar op 6 februari plaats, en is in 2003 door the Inter-African Committee on Traditional Practices Affecting the Health of Women and Children (IAC), een Afrikaanse organisatie die opkomt voor rechten van vrouwen in Afrika.

Internationale Dag van de Veilige Abortus
28 september
Je zou denken dat het recht op lichamelijke autonomie anno 2022 wel een gegeven zou zijn, maar voor vrouwen is dat recht nog verre van een zekerheid. We hebben het dan natuurlijk over abortus, dat in veel landen nog steeds onderwerp van discussie is.

Internationale Dag tegen Zwangerschapsmisselijkheid
15 mei
Ernstige zwangerschapsmisselijkheid, ook wel hyperemesis gravidarum genoemd, kan heel vervelend zijn voor vrouwen in verwachting. Naast een flinke lichamelijke impact heeft deze vorm van misselijkheid ook een grote impact op geest.

17
november

17 nov

Deze site gebruikt Cookies.