Wereld Planetoïdendag is bedoeld om het grote publiek meer te laten leren over de kleine hemellichamen. De Dag wordt ieder jaar op 30 juni gevierd, en is bedoeld om meer te weten te komen over de mogelijkheden én gevaren van planetoïden.
Planetoïden kunnen ons veel leren over het ontstaan van leven en onze plek in het universum, maar de hemellichamen kunnen ook een bedreiging vormen voor onze eigen planeet. De datum van 30 juni is daar een goed voorbeeld van: Die werd gekozen omdat op die datum in 1908 de Tunguska-planetoïden neerstortte in Siberië. Zo'n stuk ruimtepuin kan dan flinke schade aanrichten, dus zijn er manieren nodig om asteroïden eerder op te sporen en mogelijk zelfs tegen te houden. Daarvoor is meer kennis nodig.
De ramp in het Oekraïense Chernobyl is een van de grootste nucleaire rampen in de geschiedenis van de mensheid. Op $datum 1986 ontplofte de kernreactor van de nucleaire elektriciteitscentrale, waardoor een gebied van tientallen kilometers voor de komende eeuwen besmet en onbewoonbaar werd.
Girlsday is een initiatief van VHTO, Landelijk expertisebureau meisjes/vrouwen en bèta/techniek, om in samenwerking met bedrijven en scholen jonge meisjes kennis te laten maken met bèta/techniek en ICT.
Op 12 april begon de ruimterace pas echt goed: Toen werd de Rus Yuri Gagarin de eerste mens ter wereld die buiten onze dampkring geraakte, en van daaruit ging het eventjes heel hard met de race om de ruimte.