Het Suikerfeest is de dag waarop het einde van de Ramadan wordt gevierd, en één van de belangrijkste feesten in de islam. De Ramadan is de vastenperiode in de 9e maand van de islamitische kalendar. Tijdens die periode eten en drinken moslims niet tussen zonsopgang en zonsondergang, om zo compassie te tonen voor de minderbedeelden van de samenleving.
Officieel duurt het Suikerfeest 3 dagen, maar de eerste dag is veruit de belangrijkste. Moslims wonen dan vaak een gebed bij in een moskee, en de rest van de dag wordt gevierd met uitgebreide maaltijden en het bezoeken van familie en vrienden. Dit jaar vindt het Suikerfeest plaats op 2 mei. Opvallend is dat er een verschil is in wanneer het Suikerfeest (en de Ramadan) worden gevierd per cultuur. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld mogelijk dat het feest voor Marokkanen en Turken (in Nederland de grootste groepen moslims) niet altijd op dezelfde tijd valt, maar in de praktijk wordt er vaak één datum voor genomen.
Meer informatie over het Suikerfeest is onder andere te vinden op Wikipedia. Eid mubarak!
Sinterklaas, wie kent 'em niet? U waarschijnlijk wel. Als inwoner van Nederland komt u niet onder dit volksfeest uit. Het feest heeft zijn oorsprong bij een Turkse bisschop, Sint Nicholaas, die aan arme kinderen geldstukken gaf.
Op Bevrijdingsdag vieren we het heugelijke moment in onze vaderlandse geschiedenis waarop wij verlost werden van de tirannie van de Duitsers na de Tweede Wereldoorlog.
Valentijnsdag is een wereldwijd feest waarop de (anonieme) liefde wordt betuigd. Vroeger, toen de Dag nog een stuk traditioneler was, gaf je op deze Dag aan je geheime liefde een cadeau of bloemen met een liefdesverklaring.
2 mei
2 mei
Eerdere edities: In 2024: 9 april In 2023: 21 april In 2022: 2 mei