1 juli

Keti Koti

1 juli - over 35 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 1 januari 12:05

Keti Koti

Categorie:
24-gift Feestdag

Waar gevierd:
Nationaal

Bron:
Deze website

Op Keti Koti herdenken we de afschaffing van de Nederlandse slavernij in Suriname en het Caribisch gebied. In het Surinaams betekent de term letterlijk 'ketenen gebroken'. In 1863 werden op deze Dag zeker 45.000 tot slaaf gemaakten bevrijd. De datum is dus zeker voor hen van grote betekenis.

Keti Koti is bedoeld als herdenking van de slavernij. De Dag is niet alleen voor de afstammelingen van tot slaaf gemaakten, maar ook voor witte mensen om eens stil te staan bij wat de slavernij betekent heeft voor ons, onze voorouders, onze geschiedenis, en ons huidige leven.

De dag wordt sinds 2002 gevierd in verschillende grote steden in Nederland. Ook is er een landelijke herdenking in Amsterdam, en zijn er lokale herdenkingen en evenementen. De laatste jaren groeit de roep om Keti Koti uit te roepen tot nationale feestdag, en het lijkt er inmiddels steeds meer op dat dat gaat gebeuren.

Meer informatie vindt u, waar anders, op Wikipedia.

Wens iemand een Fijne Keti Koti!
Verwante Dagen

Allerheiligen
1 november
Allerheiligen. ALLE heiligen. Dat zijn er een heleboel. De katholieke (en Anglicaanse) kerk hebben nogal wat heiligen in hun midden. Een paar daarvan kennen we goed, zoals de heilige Valentijn waarnaar Valentijnsdag is vernoemd, of de heilige Franciscus (Dierendag).

Tweede Pinksterdag
6 juni
Pinksteren valt op de 50e dag van Pasen (dus 49 dagen erna. Pasen valt dit jaar op 4 april), en 10 dagen na de Hemelvaart van Jezus (dit jaar op 13 mei).

Tweede Kerstdag
26 december
Kerstmis is het feest waarop we vieren dat Jezus Christus is geboren. Voor het alom bekende kerstverhaal bent u bij ons aan het verkeerde adres, er zijn genoeg websites op het web die dat veel beter kunnen.

Deze site gebruikt Cookies.