1 juli

Keti Koti

1 juli - over 158 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 1 januari 12:05

Keti Koti

Categorie:
24-gift Feestdag

Waar gevierd:
Nationaal

Bron:
Deze website

Op Keti Koti herdenken we de afschaffing van de Nederlandse slavernij in Suriname en het Caribisch gebied. In het Surinaams betekent de term letterlijk 'ketenen gebroken'. In 1863 werden op deze Dag zeker 45.000 tot slaaf gemaakten bevrijd. De datum is dus zeker voor hen van grote betekenis.

Keti Koti is bedoeld als herdenking van de slavernij. De Dag is niet alleen voor de afstammelingen van tot slaaf gemaakten, maar ook voor witte mensen om eens stil te staan bij wat de slavernij betekent heeft voor ons, onze voorouders, onze geschiedenis, en ons huidige leven.

De dag wordt sinds 2002 gevierd in verschillende grote steden in Nederland. Ook is er een landelijke herdenking in Amsterdam, en zijn er lokale herdenkingen en evenementen. De laatste jaren groeit de roep om Keti Koti uit te roepen tot nationale feestdag, en het lijkt er inmiddels steeds meer op dat dat gaat gebeuren.

Meer informatie vindt u, waar anders, op Wikipedia.

Wens iemand een Fijne Keti Koti!
Verwante Dagen

Kerstavond
24 december
Kerstavond wordt gevierd op de avond voor Kerstmis op 24 december. Veel mensen gaan deze avond naar de kerk om de geboorte van Jezus te vieren.

Bevrijdingsdag
5 mei
Op Bevrijdingsdag vieren we het heugelijke moment in onze vaderlandse geschiedenis waarop wij verlost werden van de tirannie van de Duitsers na de Tweede Wereldoorlog.

Moederdag
8 mei
Behoeft Moederdag nog extra informatie? Op deze Dag, iedere tweede zondag in mei, is het een feest voor de enige vrouw in ons leven die onvoorwaardelijk van ons houdt: Onze Moeder!

1
juli

1 jul

Komende Dagen
Wereld Douanedag
Wereld Douanedag
26 januari
Deze site gebruikt Cookies.