1 juli

Keti Koti

1 juli - 156 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 10 november 21:41

Keti Koti

Categorie:
24-gift Feestdag

Waar gevierd:
Nationaal

Bron:
Deze website

Op Keti Koti herdenken we de afschaffing van de Nederlandse slavernij in Suriname en het Caribisch gebied. In het Surinaams betekent de term letterlijk 'ketenen gebroken'. In 1863 werden op deze Dag zeker 45.000 tot slaaf gemaakten bevrijd. De datum is dus zeker voor hen van grote betekenis.

Keti Koti is bedoeld als herdenking van de slavernij. De Dag is niet alleen voor de afstammelingen van tot slaaf gemaakten, maar ook voor witte mensen om eens stil te staan bij wat de slavernij betekent heeft voor ons, onze voorouders, onze geschiedenis, en ons huidige leven.

De dag wordt sinds 2002 gevierd in verschillende grote steden in Nederland. Ook is er een landelijke herdenking in Amsterdam, en zijn er lokale herdenkingen en evenementen. De laatste jaren groeit de roep om Keti Koti uit te roepen tot nationale feestdag, en het lijkt er inmiddels steeds meer op dat dat gaat gebeuren.

Meer informatie vindt u, waar anders, op Wikipedia.

Wens iemand een Fijne Keti Koti!
Verwante Dagen

Eerste Paasdag
9 april
Met Pasen vieren we dat Jezus Christus 2000 jaar geleden is opgestaan uit de dood, na zijn kruisiging een aantal dagen eerder (op Goede Vrijdag). In de loop der jaren zijn er veel elementen aan Pasen toegevoegd, zoals het zoeken van eieren en een enorme haas die ze verstopt.

Witte Donderdag
6 april
Witte Donderdag is traditioneel de dag vóór Goede Vrijdag, een katholieke feestdag waarop we het Laatste Avondmaal van Jezus Christus en zijn 12 apostelen vieren.

Dag van de Grap
1 april
Deze Dag is algemeen bekend als 1 april, een Dag waarop het de traditie is om grappen met elkaar uit te halen. Nu is het zout in de koffie van je leraar gooien al wat achterhaald, maar er zijn nog ontzettend veel mogelijkheden om de Dag te vieren.

1
juli

1 jul

Deze site gebruikt Cookies.