1 juli

Keti Koti

1 juli - 78 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 1 juli 21:21

Keti Koti

Categorie:
24-gift Feestdag

Waar gevierd:
Nationaal

Bron:
Deze website

Op Keti Koti herdenken we de afschaffing van de Nederlandse slavernij in Suriname en het Caribisch gebied. In het Surinaams betekent de term letterlijk 'ketenen gebroken'. In 1863 werden op deze Dag zeker 45.000 tot slaaf gemaakten bevrijd. De datum is dus zeker voor hen van grote betekenis.

Keti Koti is bedoeld als herdenking van de slavernij. De Dag is niet alleen voor de afstammelingen van tot slaaf gemaakten, maar ook voor witte mensen om eens stil te staan bij wat de slavernij betekent heeft voor ons, onze voorouders, onze geschiedenis, en ons huidige leven.

De dag wordt sinds 2002 gevierd in verschillende grote steden in Nederland. Ook is er een landelijke herdenking in Amsterdam, en zijn er lokale herdenkingen en evenementen. De laatste jaren groeit de roep om Keti Koti uit te roepen tot nationale feestdag, en het lijkt er inmiddels steeds meer op dat dat gaat gebeuren.

Meer informatie vindt u, waar anders, op Wikipedia.

Wens iemand een Fijne Keti Koti!
Verwante Dagen

Witte Donderdag
1 april
Witte Donderdag is traditioneel de dag vóór Goede Vrijdag, een Christelijke feestdag waarop we het Laatste Avondmaal van Jezus Christus en zijn 12 apostelen vieren.

Kerstavond
24 december
Kerstavond wordt gevierd op de avond voor Kerstmis op 24 december. Veel mensen gaan deze avond naar de kerk om de geboorte van Jezus te vieren.

Tweede Kerstdag
26 december
Kerstmis is het feest waarop we vieren dat Jezus Christus is geboren. Voor het alom bekende kerstverhaal bent u bij ons aan het verkeerde adres, er zijn genoeg websites op het web die dat veel beter kunnen.

1
juli

1 jul

Deze site gebruikt Cookies.