Woestijnen zijn lastige dingen. Aan de ene kant zijn het hartstikke mooie ecosystemen, waar slechts een enkeling zich durft te wagen. Vijandig gebied waar man vs. natuur geldt. Maar hoe mooi de woestijn ook kan wezen, het kan ook gevaarlijk zijn. Woestijnvorming is namelijk een risico voor mensen die in het gebied wonen. Droogte betekent een gebrek aan water, en dat is vaak toch wel handig als je ergens wilt leven. De Verenigde Naties hebben daarom allerlei initiatieven opgezet om woestijnvorming tegen te gaan, en op 17 juni wordt daar pas echt hard aan gewerkt. Het is dan namelijk de Internationale Dag ter Bestrijding van Woestijnvorming en Droogte.
Tijdens deze Dag kunt u wereldwijd allerlei rapporten verwachten die de huidige staat van 's werelds droogte weergeven, en acties die erop gericht zijn woestijnvorming te voorkomen. De eerdergenoemde initiatieven krijgen dan extra aandacht, maar als u het echt goed wilt doen gaat u lekker zelf met een emmer water richting de dichtsbijzijnde woestijn.
Ieder jaar op de eerste vrijdag van februari kunnen we iets doen aan de klimaatcrisis, of anders wel aan uw portemonnee. Het idee achter de Warme-Truiendag is simpel: trek gewoon een warme trui aan en zet uw verwarming maar een standje lager.
Het gaat niet goed met het milieu. Klimaatverandering en de politiek die daar weinig aan doet, de bergen plastic in de oceaan, uitstervende diersoorten, illegale houtkap.
De Internationale Dag van de Biodiversiteit staat in het teken van dat hippe begrip duurzaamheid, heeft alles te maken met denken aan de toekomst en aan hoe we de wereld moeten verbeteren.