7 september

Internationale Dag van de Schone Lucht

7 september - over 136 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Internationale Dag van de Schone Lucht

Categorie:
196-radiation Milieu

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Is er duidelijker symbool van een gezonde leefomgeving dan frisse lucht? Een gezond milieu begint met een goede hoeveelheid zuurstof, een lucht die niet is besmet met uitlaatgassen en stikstof, waarbij het ademhalen niet voelt alsof we nog steeds een mondkapje dragen en half stikkend de straat op moeten. Op 7 september is het ieder jaar de Internationale Dag van de Schone Lucht, opgericht door de Verenigde Naties om aandacht te vragen voor luchtvervuiling en vooral de bestrijding daarvan.

De Dag van de Schone Lucht, of Clean Air Day, is specifiek door de milieutak van de VN opgericht. Het United Nations Environment Programme vraagt op deze Dag aandacht voor de gevolgen van luchtvervuiling en de voordelen van schone lucht. Op deze Dag worden meestal rapporten gepubliceerd over de staat van de luchtverontreiniging op de wereld - welke landen of steden zijn bijvoorbeeld het schoonst of juist het smerigst? Ook wordt op deze Dag aandacht gevraagd voor de problemen van luchtvervuiling, zoals de long- en hartziektes die het veroorzaakt en de vroege sterftes die er door plaatsvinden.

Het is niet alleen maar kommer en kwel op deze Dag. Er is ook aandacht voor de dingen die wél goed gaan, en er is aandacht voor initiatieven en ontwikkelingen waar de wereld beter van wordt zoals de beperking van emissies en de opkomst van bijvoorbeeld elektrische auto's.

Schone lucht is een van de Ontwikkelingsdoelstellingen van de VN en krijgt daarom veel aandacht van de organisatie. Alle informatie is dan ook te vinden op de website van de organisator.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Schone Lucht!
Verwante Dagen

Nationale Warme-Truiendag
2 februari
Ieder jaar op de eerste vrijdag van februari kunnen we iets doen aan de klimaatcrisis, of anders wel aan uw portemonnee. Het idee achter de Warme-Truiendag is simpel: trek gewoon een warme trui aan en zet uw verwarming maar een standje lager.

Internationale Dag van de Wind
15 juni
De Internationale Dag van de Wind is een Dag die gaat over de kracht van windenergie. Duurzaamheid, daar draait het om. Groene stroom, milieuvriendelijke energie.

Internationale Dag van de Kunstmest
13 oktober
Van sommige uitvindingen is meteen duidelijk dat ze de wereld veranderen. De gloeilamp, de stoommachine, het internet... Maar de mensheid heeft dingen uitgevonden die erg belangrijk zijn maar altijd in de schaduw blijven.

7
september

7 sep

Deze site gebruikt Cookies.