De podcast lijkt zo'n nieuw verschijnsel, maar vergis u niet: het medium is al tientallen jaren oud. De naam is een samenvoeging van de iPod (wie kent het nog) en het casten van audio. Tegenwoordig is de podcast iets dat bij het leven hoort; geen witte millennial die er geen maakt, geen collega die de maandagochtend niet begint met een nieuwe true crime-serie die hij dat weekend weer heeft ontdekt, geen moeder die niet meer vraagt 'of dat ook niet iets voor mij is'. Op 30 september staat het medium helemaal in het zonnetje, want dat is het de Internationale Dag van de Podcast.
De Internationale Dag van de Podcast is bedoeld om aandacht te vragen voor deze vorm van audiovertellingen. Zowel de makers als de luisteraars staan dan centraal. Wereldwijd worden er allerlei evenementen gehouden zoals livestreams en -uitzendingen, maar u kunt natuurlijk ook zelf meedoen door uw favoriete podcasts aan te raden.
De organisatie geeft zelf ook als tip om andere te overtuigen van de meerwaarde van de podcast en natuurlijk om zelf een halfdegelijke microfoon te kopen en zelf iets te beginnen. Uiteindelijk is een podcast soms niet meer dan wat vrienden rondom een tafel.
De Dag van de Podcast begon in 2014 en werd door een stel Amerikaanse vrienden in het leven geroepen met een zes uur durende marathonstream van hun eigen podcast. Sindsdien groeide de Dag in populariteit, tot de organisatoren besloten de Dag internationaal te maken.
In Nederland vinden er vooralsnog weinig grote evenementen rondom de Dag plaats, maar laat u dat er vooral niet van weerhouden iets op te zetten!
Het Amber Alert is een waarschuwingssysteem waarmee politiediensten en opsporingsorganisaties om hulp kunnen vragen bij het zoeken naar vermiste of ontvoerde kinderen.
Sinds 1969 wordt de Dag van de Telecommunicatie al gevierd op 17 mei, omdat dit de oprichtingsdag is van de Internationale Telecommunicating Union (ITU), en ook de datum van de allereerste Internationaal Telegraph Convention in 1865.