De Internationale Dag van de Moedertaal heeft een beetje een tegengestelde gedachte: al draait de Dag specifiek om moedertalen, het is juist de linguale diversiteit die er wereldwijd heerst die gepromoot wordt tijdens deze Dag, die door UNESCO in het leven is geroepen. Ook staat men stil bij het belang van multilinguale educatie. De Dag is in 2000 opgericht en wordt sindsdien op 21 februari gevierd.
Symboliek Waarom op die datum? Omdat op die datum in 1952 twee studenten uit Bangladesh doodgeschoten tijdens een betoging om het Bangla, hun moedertaal, officieel erkend te krijgen. De datum is symbolisch aangenomen als Internationale Dag van de Moedertaal, die in het jaar 2000 door de Verenigde Naties tijdens een conventie is aangenomen. Sindsdien wordt de Dag jaarlijks gevierd onder de vlag van UNESCO.
Sommige Mensen beginnen een Actiegroep. Dat is ook nodig, in zo'n diverse Maatschappij als deze. Dan kun je je bijvoorbeeld richten op het Milieu, of op Taal.
Chinees is niet alleen de moedertaal van bijna een miljard mensen, het tekenschrift gaat duizenden jaren terug en omvat een cultuur van onschatbare waarde.
Volgens de Wereldbond voor Doven zijn er zo'n 72 miljoen doven op deze aardbol. Nog een feitje: er bestaan meer dan 300 gebarentalen. Dat maakt onderling communiceren helemaal lastig, maar gelukkig is er ook een internationale versie die doven gebruiken als ze bijvoorbeeld op reis zijn.