30 april

Internationale Dag van de Jazz

30 april - 52 dagen geleden elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20

Internationale Dag van de Jazz

Categorie:
120-headphones Muziek

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Jazz is een unieke muzieksoort. Op het eerste gezicht klinkt het alsof een groep bij elkaar geraapte spelers maar wat aanmoddert, maar de afficionado hoort orde in die chaos. Dat maakt jazz zo uniek en mooi en dat unieke karakter maakt het een perfect onderwerp voor een Dag Van. Die vindt plaats op 30 april.

U zou kunnen denken dat de Internationale Dag van de Jazz is opgericht door muziekverenigingen of jazzbands of festivals, maar nee. Dit is een vrij serieuze Dag die door Unesco in het leven is geroepen. De wereldcultuurorganisatie ziet jazz als een symbool van samenwerking en gezamenlijkheid, en wil juist dat thema centraal stellen op deze Dag.

Dat gebeurt wel met jazz-evenementen over de hele wereld. Iedere trompet- of saxofoon- of contrabasspeler kan meedoen met een groot of klein concert. Er is één hoofdconcert: het All-Star Global Concert in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. U kunt zelf natuurlijk ook meedoen door een Charlie Parker- of John Coltrane-album op te zetten.

Meer informatie is te vinden op deze website.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Jazz!
Verwante Dagen

Internationale Dag van het Koor
8 december
Wees eens eerlijk; wat is er nou mooier dan koormuziek? Weinig, toch? Op de tweede zondag van december wordt al 20 jaar lang de Internationale Dag van het Koor gehouden, maar dat is niet alleen maar vanwege de schoonheid van meerdere stemmen die in harmonie prachtige liederen zingen.

Internationale Dag van de Muziekvrijheid
3 maart
Niet alleen de pers heeft in sommige landen met censuur te maken, maar ook andere zaken zoals muziek hebben te lijden onder opressieve regimes die vrije teksten nogal eens de kop in willen drukken.

Dag van het Muzieksopleidersakkoord
5 oktober
U heeft er waarschijnlijk net zo weinig van meegekregen als wij, maar op 5 oktober 2020 werd het Muziekopleidersakkoord afgesloten. Dat is een samenwerking tussen leraren en scholen in het muziekonderwijs om hun vakgebied te verbeteren.

30
april

30 apr

Deze site gebruikt Cookies.