Jazz is een unieke muzieksoort. Op het eerste gezicht klinkt het alsof een groep bij elkaar geraapte spelers maar wat aanmoddert, maar de afficionado hoort orde in die chaos. Dat maakt jazz zo uniek en mooi en dat unieke karakter maakt het een perfect onderwerp voor een Dag Van. Die vindt plaats op 30 april.
U zou kunnen denken dat de Internationale Dag van de Jazz is opgericht door muziekverenigingen of jazzbands of festivals, maar nee. Dit is een vrij serieuze Dag die door Unesco in het leven is geroepen. De wereldcultuurorganisatie ziet jazz als een symbool van samenwerking en gezamenlijkheid, en wil juist dat thema centraal stellen op deze Dag.
Dat gebeurt wel met jazz-evenementen over de hele wereld. Iedere trompet- of saxofoon- of contrabasspeler kan meedoen met een groot of klein concert. Er is één hoofdconcert: het All-Star Global Concert in het hoofdkwartier van de Verenigde Naties in New York. U kunt zelf natuurlijk ook meedoen door een Charlie Parker- of John Coltrane-album op te zetten.
Wees eens eerlijk; wat is er nou mooier dan koormuziek? Weinig, toch? Op de tweede zondag van december wordt al 20 jaar lang de Internationale Dag van het Koor gehouden, maar dat is niet alleen maar vanwege de schoonheid van meerdere stemmen die in harmonie prachtige liederen zingen.
22 november is de dag van de Heilige Sint Cecilia. Zij is de patrones van de muzikanten, zangers, componisten en dergelijke.
Heel veel harmonie-orkesten en fanfares vieren die dag hun "Cecilia" feest, vaak gaat dit gepaard met het opluisteren van een misviering of een tocht op straat van café naar café.
De Internationale Muziek-Raad heeft de Internationale Dag van de Muziek uitgeroepen. De eer van deze uitroep komt op naam van Lord Yehudi Menuhin (president van de Raad) en dateert al uit 1975, naar aanleiding van een aangenomen resolutie in 1973 van UNESCO.