Immunologie is de leer van, wel, immuniteit tegen ziektes. Een normaal gesproken ingewikkeld en abstract onderwerp, maar in 2021 is er natuurlijk één onderwerp waardoor de ogen van de wereld gericht zijn op precies dit. De coronacrisis is het perfecte aanknopingspunt om meer te leren over immuniteit en immunologie, en dat gebeurt op 29 april.
Tijdens de Internationale Dag van de Immunologie staat de International Union of Immunological Societies stil bij wat immuniteit inhoudt, en dit jaar met name hoe het staat met de bestrijding van covid. Wat betekent het om als maatschappij immuun te zijn? Hoe bestrijden we ziektes via groepsimmuniteit, hoe bereik je dat, en is het wel de beste aanpak? Uiteraard vindt het grootste gedeelte van de Dag dit jaar online plaats met congressen voor professionals, maar schroom niet zelf eens wat meer te lezen over de Nederlandse corona-aanpak. Alsof u dat nog niet genoeg heeft gedaan in het afgelopen jaar.
Palliatieve zorg is zorg die vooral draait om het verzachten van pijn en lijden. Terwijl de meeste zorg draait om genezing van een ziekte, wordt palliatieve zorg voornamelijk (maar niet uitsluitend) toegepast voor mensen die ongeneeslijk ziek zijn en die zo pijnloos mogelijk hun ziekte willen dragen.
Binnen onze redactie hebben we helaas enige ervaring met hersenschuddingen en hoe moeilijk het in dat geval is om met overprikkeling om te gaan. We begrijpen daarom als geen ander welke problemen hierbij om de hoek komen kijken.
De ziekte van Duchenne is een aangeboren, erfelijke spierziekte. De ziekte komt voornamelijk voor bij jongens, en ondanks de zeldzaamheid zijn er wereldwijd nog steeds miljoenen kinderen die eraan lijden.