28 september

Internationale Dag van de Veilige Abortus

28 september - over 65 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 12 oktober 20:20


Categorie:
79-medical-bag Gezondheid

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Je zou denken dat het recht op lichamelijke autonomie anno 2022 wel een gegeven zou zijn, maar voor vrouwen is dat recht nog verre van een zekerheid. We hebben het dan natuurlijk over abortus, dat in veel landen nog steeds onderwerp van discussie is. En niet alleen in streng gelovige of autocrate landen, ook in landen waar geradicaliseerde wappies de macht proberen over te nemen is het recht op abortus plotseling geen vanzelfsprekendheid meer. Op 28 september is het de Internationale Dag van de Veilige Abortus, waarbij we stilstaan bij het recht om een zwangerschap op een veilige en autonome manier te kunnen en mogen onderbreken.

Deze Dag kent zijn oorsprong in Latijns-Amerika en het Carribisch gebied. Verschillende vrouwengroepen riepen daar jaren geleden al de 'Campaña 28 de Septiembre por la Despenalización del Aborto' uit. Sindsdien is het fenomeen in steeds meer landen opgepakt, met name door de Women's Global Network for Reproductive Rights dat de Dag in 2011 wereldwijd oppakte. Inmiddels worden er in zeker 85 landen activiteiten georganiseerd op deze Dag.

Tijdens de Dag roepen actiegroepen de politiek en maatschappij op om op te komen voor veilige abortussen. Ze pleiten, met campagnes en toolkits en voorlichtingsacties, niet alleen voor betere medische zorg, maar ook voor destigmatisering en acceptatie. Want vergis u niet, ook al ligt het recht op abortus zelfs in het progressieve Nederland verankerd in de wet, we hebben ook een partij in de regering zitten die abortus het liefst helemaal zou willen schrappen en een andere partij die er ook niet helemaal volledig achter staat.

U kunt alle informatie over deze Dag, zoals wat er precies gevierd wordt, waar en wanneer, vinden op www.september28.org. Daar staat ook op hoe u zelf kunt bijdragen aan de Dag en de maatschappelijke beweging voor keuzevrijheid.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Veilige Abortus!
Verwante Dagen

Dag van het Zorgvastgoed
23 april
Dat de zorg zo'n beetje 's Nederlands grootste kostenpost is, mag inmiddels wel bekend zijn. Alle miljarden die we collectief pompen in wat ons beter maakt, zit echter niet alleen in dure ziekenhuizen en tandartspraktijken.

Wereld Parkinsonsdag
11 april
Wereld Parkinsonsdag wordt ieder jaar gehouden op 11 april, de geboortedag van Dr. James Parkinson, de wetenschapper die de stoornis ontdekte waardoor de patiënt controle verliest over het zenuwstelsel.

Dag van de Pedagogisch Coach
1 maart
De Dag van de Pedagogisch Coach is een congresdag voor iedereen die pedgogisch werknemers helpt met het verbeteren van hun werk. Een pedagogisch coach coacht dus pedagogen, want er zijn maar weinig banen waarvan het werk zo belangrijk én snel veranderend is als het begeleiden van kinderen.

28
september

28 sep

Deze site gebruikt Cookies.