28 september

Internationale Dag van de Veilige Abortus

28 september - over 3 dagen elk jaar dezelfde datum
Aangepast op 10 november 21:41


Categorie:
79-medical-bag Gezondheid

Waar gevierd:
Internationaal

Bron:
Deze website

Je zou denken dat het recht op lichamelijke autonomie anno 2022 wel een gegeven zou zijn, maar voor vrouwen is dat recht nog verre van een zekerheid. We hebben het dan natuurlijk over abortus, dat in veel landen nog steeds onderwerp van discussie is. En niet alleen in streng gelovige of autocrate landen, ook in landen waar geradicaliseerde wappies de macht proberen over te nemen is het recht op abortus plotseling geen vanzelfsprekendheid meer. Op 28 september is het de Internationale Dag van de Veilige Abortus, waarbij we stilstaan bij het recht om een zwangerschap op een veilige en autonome manier te kunnen en mogen onderbreken.

Deze Dag kent zijn oorsprong in Latijns-Amerika en het Carribisch gebied. Verschillende vrouwengroepen riepen daar jaren geleden al de 'Campaña 28 de Septiembre por la Despenalización del Aborto' uit. Sindsdien is het fenomeen in steeds meer landen opgepakt, met name door de Women's Global Network for Reproductive Rights dat de Dag in 2011 wereldwijd oppakte. Inmiddels worden er in zeker 85 landen activiteiten georganiseerd op deze Dag.

Tijdens de Dag roepen actiegroepen de politiek en maatschappij op om op te komen voor veilige abortussen. Ze pleiten, met campagnes en toolkits en voorlichtingsacties, niet alleen voor betere medische zorg, maar ook voor destigmatisering en acceptatie. Want vergis u niet, ook al ligt het recht op abortus zelfs in het progressieve Nederland verankerd in de wet, we hebben ook een partij in de regering zitten die abortus het liefst helemaal zou willen schrappen en een andere partij die er ook niet helemaal volledig achter staat.

U kunt alle informatie over deze Dag, zoals wat er precies gevierd wordt, waar en wanneer, vinden op www.september28.org. Daar staat ook op hoe u zelf kunt bijdragen aan de Dag en de maatschappelijke beweging voor keuzevrijheid.

Wens iemand een Fijne Internationale Dag van de Veilige Abortus!
Verwante Dagen

Dag van de Mantelzorg
10 november
Mantelzorgers zijn net als echte verplegers. Maar dan niet betaald. Ja, geloof het of niet, er bestaan heus mensen die vrijwillig de zieken, zwakken en minderbedeelden in onze samenleving helpen, omdat het kan.

Nationale Spijbeldag voor Volwassenen
2 juni
Geef eens toe: hoe vaak denkt u er niet over om eens lekker een dagje te spijbelen? Om die wekker uit te zetten en u nog eens lekker om te draaien, rustig wakker te worden met een goede bak koffie en dan lekker de hele dag niet aan werk denken?

Wereld Poliodag
24 oktober
Als u dacht dat polio de wereld inmiddels wel uit zou zijn, dan komt u van een koude kermis thuis. Het virus slaat weliswaar een stuk minder toe dan vroeger, maar nog steeds zijn er genoeg patiënten die moeilijk kunnen lopen door de ziekte.

Deze site gebruikt Cookies.